Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Medmor i lesbiske forhold ligestilles med far

En ændring af børneloven betyder, at to kvinder, som har planlagt at få et barn sammen, begge bliver retlige forældre.

Da kalenderen søndag skiftede til december, trådte en ændring af børneloven samtidig i kraft. Den betyder, at to kvinder nu har mulighed for at blive forældre på samme måde som heteroseksuelle par, når barnet er blevet til ved assisteret reproduktion, det som tidligere blev kaldt kunstig befrugtning.

Og det glæder social,- børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF):

»Jeg synes, det er dejligt, at vi nu er nået frem til denne vigtige dag, hvor vores regelsæt afspejler og rummer virkeligheden for disse familier – nemlig et ønske om at være en familie på alle måder, og altså også fra starten at være to forældre i lovens forstand,« siger Annette Vilhelmsen.

Lovændringen betyder konkret, at reglerne nu er udvidet til ikke blot at gælde faderskab og moderskab, men nu omfattes også medmoderskab. Ændringen i børneloven gør, at en medmor nu har samme rettigheder i de tilfælde, hvor den ene kvinde i et lesbisk parforhold har født et barn, der er blevet til med donorsæd, og som er foretaget af en sundhedsperson.

Aftaler et lesbisk par med en mand, at den ene kvinde skal gøres gravid med mandens sæd, er manden som udgangspunkt den retlige forælder sammen med moren. De kan dog vælge at aftale, at morens partner skal være medmor, så hun på den måde bliver retlig forælder i stedet for faren.

Inden den nye lov trådte i kraft søndag, var reglerne skruet sådan sammen, at hvis den ene i et lesbisk forhold blev gravid ved hjælp af kunstig befrugtning, skulle den anden kvinde i parforholdet søge om såkaldt stedbarnsadoption for at blive anerkendt som forælder. Nu bliver begge parter i et lesbisk forhold betragtet som juridiske forældre, hvis parret er blevet gravide med hjælp fra en anonym sæddonor.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.