Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nyhedsanalyse:

Med ny kampagne vil Thorning udfordre DF

»Stramme asylregler og flere krav til indvandrere.« Med Helle Thorning-Schmidt i front lancerer Socialdemokraterne en kampagne for at holde DF i skak.

Socialdemokraterne lancerer en kampagne med statsminister Helle Thorning-Schmidt i front for at holde Dansk Folkeparti i skak og sikre sig et stærkt afsæt i opgøret om Danmarks udlændinge- og integrationspolitik.

Trækket er ekstraordinært, for normalt har S været i defensiven på dette felt. Ser vi tilbage på den nyere historie har socialdemokraterne ofte været uenige internt, ligesom de har været på konfrontationskurs med de Radikale. Manglen på afklaring og enighed har været en vigtig medvirkende årsag til striben af tabte valg fra 2001 til 2011.

I sidste uge fremlagde Helle Thorning-Schmidt og Morten Østergaard imidlertid et integrationsudspil, hvor de skærpede både politik og retorik. Fremover skal flygtninge og indvandrere i arbejde i stedet for at ende som sociale klienter. Og på pressemødet satte den radikale leder trumf på, da han rettede en lammende kritik af den hidtidige integrationsindsats. En falliterklæring, lød dommen.

Om SR-regeringens udspil vil ændre på tingenes bedrøvelige tilstand, ved ingen. Til gengæld er det åbenbart, at regeringstoppen gerne vil signalere vilje til et sporskifte, inden danskerne skal sætte deres kryds på næste valgdag.

I lighed med Thornings nytårstale, som kickstartede en kostbar reklamekampagne, bliver integrationsudspillet nu omdannet til fængende annoncer med Thorning som blikfang. "Kommer du til Danmark, skal du arbejde," lyder én overskrift, mens en anden proklamerer: "Stramme asylregler og flere krav til indvandrere."

Læser man teksterne, kan det umiddelbart være svært at se forskel på S og Dansk Folkeparti. I annoncerne konstateres det, at alt for mange flygtninge og indvandrere, som burde være i arbejde, ikke forsørger sig selv. Og det fastslås, at de skal bidrage mere.

Ordvalget ville have været utænkeligt tidligere, ligesom det ville have været udelukket, at Socialdemokraterne overhovedet ville tænke på at indlede en kampagne med udgangspunkt i udlændinge- og integrationspolitik. Men i dag mener partitoppen, at man har fundet et fornuftigt ståsted ved at stramme kursen i udlændinge-, asyl- og integrationspolitikken.

Partiet har da heller ikke tabt vælgere siden sidste sommer, da tilstrømningen af asylansøgere begyndte at dominere den offentlige debat. Tværtimod er S gået frem. Og læren i S-toppen er, at hvis partiet skal kunne tiltrække og fastholde de vigtige midtervælgere - samt få fat i nogle af de vælgere, som partiet har tabt til DF - vil det kun kunne lykkes med en stram udlændingepolitik.

Alt i alt udgør kampagnen et skæringspunkt i partiets historie.

I 1990'erne blev de socialdemokratiske borgmestre på den københavnske vestegn skældt ud af partitoppen, da de forsøgte at advare om de negative konsekvenser af indvandringen. I rollen som statsminister beskyldte Poul Nyrup Rasmussen DF'erne for ikke at være stuerene, ligesom Pia Kjærsgaard ofte fik at vide, at den var helt gal med hendes menneskesyn. I de samme år nægtede radikale ledere pure, at antallet af flygtninge og indvandrere, som kom til Danmark, overhovedet kunne være et problem.

Set i det lys er den nye S-kampagne skelsættende, for den viser, hvor meget partiet og hele det politiske spektrum har flyttet sig. Nogle vil sige, at det skyldes, at de øvrige partier er slået ind på en populistisk kurs af skræk for Dansk Folkepartis succes. Men en væsentlig del af forklaringen handler snarere om, at der på tværs af partiskellene har bredt sig en enorm frustration over, at så mange flygtninge og indvandrere ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet eller er blevet en integreret del af samfundet.

Hvad kommer den nye S-kampagne så til at betyde for valgkampen? Umiddelbart er svaret, at hvis S og R kan blive ved med at stå sammen, vil de to partier bedre kunne appellere til et flertal i befolkningen. Men S-kampagnen vil selvsagt blive udfordret. Fra blå lejr lyder det allerede, at regeringens integrationsudspil mest af alt er kendetegnet ved flotte ord og for lidt handling. DF vil også slå på, at regeringen med sit udspil er i gang med at sætte danskerne bagest. I de seneste dage har partiet med succes været aktivt på de sociale medier med en stribe go cards - eller annoncepostkort - med overskriften "Velkommen til Asylstrup", hvor partiet ironiserer over, hvordan det store antal af asylsøgere skal tildeles boliger, job og penge på bekostning af danskere.

Derudover vil en del af debatten om udlændinge og integration frem til valget komme til at handle om truslerne fra islamisme, radikalisering og terror, hvilket nu er blevet en ny og alvorlig realitet herhjemme. Alene i sidste uge skød grupper af indvandrerdrenge mod hinanden ved højlys dag i indkøbscentret Fields, mens boligselskabet Lejerbo, der bl.a. driver Mjølnerparken, advarer om, at flere og flere af de unge bandemedlemmer er begyndt at kombinere deres kriminalitet med radikaliserede holdninger. Og endelig blev endnu to unge med relation til banderne anholdt af politiet, som mener, at de hjalp terroristen Omar El-Hussein i forbindelse med hans attentat. Alt sammen vidnesbyrd om, at udviklingen sine steder er løbet helt af sporet, og om Thornings kampagne kan holde til mødet med dén virkelighed, er tvivlsomt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.