Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Markant SFer er død

Den markante SFer og tidligere medlem af Folketinget Ebba Strange er død, 83 år.

Ebba Strange ses her sammen med Gert Petersen.
Ebba Strange ses her sammen med Gert Petersen.

Tidligere medlem af Folketinget (SF), Ebba Strange, er død, 83 år.

Ebba Strange blev børnehavepædagog 1950. Frem til 1961 arbejdede hun i københavnske institutioner, hvorefter hun videreuddannede sig til børne- og forsorgspædagog og flyttede til Århus, hvor hun bl.a. var lærer på Socialpædagogisk Børnehaveseminarium. 1971-76 var hun kursusleder på Danmarks Lærerhøjskole.

Ebba Strange var medlem af DKP fra 1950 indtil 1959, da hun fulgte Aksel Larsen over i SF. Hun var medlem af Folketinget 1973-94, valgt i Århus Amt, og 1977-91 partiets gruppeformand. Ebba Strange blev født i Flensborg af danske forældre og blev moderløs som toårig, men faderen anede uråd om den politiske udvikling i Tyskland og flyttede i 1933 familien nordpå over grænsen til Bredebro, hvor der også dagligt måtte tages stilling til dansk kontra tysk. Spændingerne i grænselandet blev karakterdannede .

For Ebba Strange, der i mange år var SFs myndige og loyale veteran, var der ingen tvivl om, at familien i den gryende nazitid blev nødt til at tage stilling og vælge side.

Ebba Strange var tidligt politisk vakt. Men i 1958 valgte hun DKP fra og var med i det nystiftede SF fra 1959, og her blev hun efter Aksel Larsen-æraen det forbindende led med den store autoritet og det markante blik over brillerne. Mens den store rorgænger, Gert Petersen, på broen stod for visionerne, var hun den, der med kløgt, varme og loyalitet fik maskinrummet til at fungere - bl.a. under partiets voldsomme interne magtkampe i 1970erne.

Også efter folketingstiden sluttede i 1994 havde Ebba Strange utallige tillidsposter, bl.a. med stor interesse for Sydslesvig. Som pensionist nød hun bare at være privat hjemme i rækkehuset i Århus-forstaden Tranbjerg - med natur, kunst og kultur samt med børn og børnebørn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.