Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Markant flere børn bliver sendt tidligere i børnehave

Næsten halvdelen af de danske kommuner rykker ifølge fagblad børn op i børnehaven, inden de er fyldt tre år.

Arkivfoto. 46 ud af 98 danske kommuner sender børn fra vuggestue eller dagpleje over i børnehave, inden de er fyldt tre år.
Arkivfoto. 46 ud af 98 danske kommuner sender børn fra vuggestue eller dagpleje over i børnehave, inden de er fyldt tre år.

46 ud af 98 danske kommuner sender børn fra vuggestue eller dagpleje over i børnehave, inden de er fyldt tre år.

Det skriver Fagbladet FOA. Tallet er baseret på en rundspørge blandt kommunerne, som Bureau 2000 har lavet for FOA.

Ifølge fagbladet rykkede kun hver ottende kommune børn under tre år op i børnehaven i 2008.

Det er en dybt problematisk udvikling, mener psykolog og professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet Charlotte Ringsmose.

»Forskning viser, at den tidlige indsats er altafgørende i forhold til at sikre, at børnene har et ordentligt grundlag for den videre læring,« siger hun til Fagbladet FOA.

Hun advarer mod konsekvenserne.

»At kommunerne rykker børn tidligere op i børnehaven til en lavere bemanding, det er en direkte modsætning til det, der virker. Det kan skade børnenes udvikling,« siger Charlotte Ringsmose.

En børnehaveplads er billigere for kommunen end en vuggestueplads eller en dagplejeplads.

Derfor sparer kommunerne penge ved at rykke børnene tidligere i børnehave.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) anerkender vigtigheden af den tidlige indsats. Det vil ifølge Fagbladet FOA også få en fremtrædende plads i det dagtilbudsudspil, som regeringen fremlægger torsdag.

Men ministeren har tillid til, at kommunerne selv står for at løfte opgaven.

»Ude i kommunerne har de også fokus på den tidlige indsats, og jeg forventer, at kommunerne sikrer, at der er et ordentligt miljø for børnene,« skriver Mai Mercado i et skriftligt svar til Fagbladet FOA.

Ministeren siger, at miljø, aktiviteter og organisering af personale skal tilpasses den konkrete børnegruppe, »uanset om det hedder dagpleje, vuggestue, børnehave eller aldersintegreret dagtilbud«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.