Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Manglende reform af bilafgifter skuffer Dansk Energi

Transportsektoren udleder mere CO2 i dag end for 25 år siden, og det viser ifølge Dansk Energi med al tydelighed behovet for den grønne reform af bilafgifterne, som regeringen har lovet.

Kom nu i gang med at reformere bilafgifterne, så vi kan mindske CO2-udslippet.

Sådan lyder opfordringen til regeringen fra Dansk Energi, som ærgrer sig over, at der endnu ikke er sket noget på området, selv om det blev lovet i regeringsgrundlaget.

»Det er skuffende, at vi ikke har set nogen reform endnu,« siger Lars Aagaard, Dansk Energis administrerende direktør.

Analyser, som Dansk Energi har lavet, viser, at CO2-udslippet i Danmark overordnet set er faldet markant siden 1990. Dog er det gået den stikmodsatte vej, når man udelukkende kigger på transportsektoren.

Lars Aagaard peger på en ændring af bilafgifterne som et redskab i kampen for at mindske udledningen.

»Vi så gerne, at man laver en stor omlægning af bilafgiftssystemet, sådan at det belønner de CO2- og energieffektive biler, men jeg har forstået, at det er en meget stor og vanskelig øvelse, som regeringen ikke når på denne side af et folketingsvalg,« siger han.

Når man ikke kan nå den store løsning, opfordrer Lars Aagaard regeringen til at kigge på elbilerne.

»Det er sådan, at deres afgiftsfritagelse udløber om ti måneder - så er der fuld afgiftstryk på elbilerne. Det betyder, at de bliver så dyre, at ingen danskere vil købe dem. Det er vi kede af. Min klare opfordring til regeringen er: Fortsæt afgiftsfritagelsen for elbiler, så de har en chance i Danmark.«

I regeringsgrundlaget lovede regeringen, at man ville sætte ind mod CO2-udledning fra biler, og det skal blandt andet ske ved, at danskerne køber de mindst forurenende biler. Den centrale løsning er en provenu-neutral reform af bilafgifterne, hedder det i regeringsgrundlaget. Men endnu er intet sket.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) siger ifølge dr.dk, at regeringen stadig har til hensigt at gennemføre en reform af bilafgifterne. Han vil dog ikke love, at den kommer inden for denne regeringsperiode.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.