Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Manglende danske vandplaner udløser EU-retssag

Regeringen er så forsinket med at indføre vandplaner, at Europa-Kommissionen nu vil trække Danmark for EU-domstolen.

Den danske regering er så langt bagud med vandplaner for søer, vandløb og kystvand, at Europa-Kommissionen nu vil trække Danmark for EU-domstolen i Strasbourg. Det skriver Jyllands-Posten og Politiken.

Vandplanerne, der er en udmøntning af EUs vandrammedirektiv, skulle have været på plads i 2009.

»Vi forventer, at medlemslande gør det, de skriver under på. I det nordlige Europa er der ganske vist ikke udsigt til samme mangel på vand som sydpå. Alligevel er det vigtigt, at vi er forsigtige med, hvad vi gør med vores vand, og holder det rent,« siger Joe Hennon, talsmand for EU-miljøkommissær Janez Potocnik, til Politiken.

Den nye miljøminister, Kirsten Brosbøl (S), kalder sagen »træls«:

»Vandplanerne var allerede to år forsinket, da vi overtog regeringsmagten, og siden har der været bump på vejen i forhold til høringsprocesser og andet, som gjorde, at vi blev yderligere forsinket.

Det har været en rigtig træls proces, som ikke har været håndteret godt«.

Ministeren håber, at Miljøministeriet kan nå at lave vandplanerne, før sagen kommer for retten.

»Vi er godt på vej med vandplanerne, og jeg håber derfor, at kommissionen vil overveje, om man vil gennemføre retssagen,« siger Kirsten Brosbøl til Jyllands-Posten.

Hun forventer, at vandplanerne er vedtaget medio 2014.

Viceformand i landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt er ikke overrasket over udsigten til en EU-retssag.

»Det undrer mig slet ikke, at Danmark ikke har kunnet præsentere holdbare vandplaner i EU. Hele forarbejdet har været så kritisabelt og fyldt med sjusk, at man simpelthen ikke har kunnet melde klare planer ind til EU. Danmark er langt bagefter, og vi bør kigge fremad nu i stedet for at klinke skårene fra første planperiode,« siger han til Jyllands-Posten.

Vandplanerne var ellers blevet vedtaget af regeringen, Natur- og Miljøklagenævnet afgjorde i december 2012, at høringsfristen havde været for kort.

I en efterfølgende høringsperiode er der indgivet næsten 7.000 høringssvar, som Miljøministeriet nu skal se på.

Også Belgien, Grækenland, Portugal og Spanien skal ifølge Politiken for EU-domstolen på grund af manglende vandplaner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.