Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mange vælgere har stemt fra morgenstunden

To timer efter åbning af valgsteder havde 11,5 procent på udvalgte valgsteder i hele landet sat deres kryds.

To timer efter åbning af valgsteder havde 11,5 procent på udvalgte valgsteder i hele landet sat deres kryds.
To timer efter åbning af valgsteder havde 11,5 procent på udvalgte valgsteder i hele landet sat deres kryds.

To timer efter åbningen af valgstederne ved kommunal- og regionsrådsvalget havde 11,5 procent af vælgerne været henne og sætte deres kryds.

Det viser en rundspørge, som Ritzau har foretaget klokken 10 til valgsteder og kommuner over hele landet med tilsammen 295.935 vælgere.

Det tyder på, at vælgerne har fået øje på, at valgstederne ved dette valg åbnede en time tidligere, siger valgforsker og professor Kasper Møller Hansen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

- Danskerne har tilsyneladende taget til sig, at de har kunnet stemme allerede fra klokken 8, og rigtig mange har benyttet deres stemmeret allerede fra morgenstunden, siger Kasper Møller Hansen.

- Det tegner godt, for at valgdeltagelsen kan nå samme niveau som sidst. Men vi kan først se senere på dagen, om folk blot flytter deres stemmer fra om eftermiddagen til om morgenen, siger han.

Ved kommunalvalget i 2013 havde 9,3 procent stemt klokken 10 på de samme afstemningssteder, men ved dette valg åbnede valgstederne først klokken 9.

Den ekstra time om morgenen er indført for at give folk i arbejde bedre mulighed for at nå at afgive deres stemme.

Det er meningen, at den skal gælde ved valg fremover.

Ved kommunalvalget i 2013 nåede den samlede stemmeprocent op på 71,9 procent. Det var 6,1 procentpoint over deltagelsen i 2009, der var en bundskraber.

I de 11,5 procent indgår brevstemmer, der er talt med fra morgenstunden. Og antallet af vælgere, der har afgivet deres stemme inden valgdagen, er tilsyneladende stabilt eller steget en lille smule siden sidst.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.