Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mange kommuner har ingen regler for førstehjælp i institutioner

Et flertal af kommunerne har ingen retningslinjer for, om personalet i daginstitutioner skal kunne førstehjælp, viser rundspørge. Pædagogerne efterlyser lovkrav.

En rundspørge, Politiken har foretaget, viser, at størstedelen af landets kommuner ikke har nogle retningslinjer for, om pædagogerne i daginstitutionerne skal kunne førstehjælp. Men det burde de, mener de to fagforbund BUPL og Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS), skriver Politiken fredag.

- For min skyld må det gerne blive et lovkrav, siger BUPL-formand Henning Pedersen til avisen.

Han bakkes op af LFS-formand Thomas Enghausen.

- Det vil være klædeligt, hvis Folketinget laver en lov, men der skal afsættes penge, siger Thomas Enghausen.

Da der ikke er noget lovkrav til, at pædagogerne skal kunne førstehjælp, skal kommunerne selv fortolke dagtilbudslovens ord om, at det løbende skal vurderes, om de ansatte »har de tilstrækkelige kompetencer i forhold til, om opholdet er pædagogisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt«, skriver Politiken.

Intet politisk indgreb

Selv om den socialdemokratiske ordfører på området, Troels Ravn (S), ikke afviser nye lovtiltag, har børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) ingen aktuelle planer om at ændre loven.

- Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for organisering og drift af dagtilbud og dermed også ansvarlig for at vurdere, om opholdet er pædagogisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Jeg vil drøfte med KL, hvordan dette sikres, i forbindelse med at jeg også tager emnet om førstehjælpsundervisning i folkeskolen op med dem, siger hun til Politiken.

Ifølge avisen viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed, at omkring 20.000 børn fra daginstitutioner årligt må en tur på skadestuen. Læge og lektor i genoplivning og akutmedicin ved Aarhus Universitet Bo Løfgreen vurderer, at en betydelig del af skadestuebesøgene kan undgås, hvis pædagogerne kan førstehjælp.

BNB

Deltag i debatten: Bør det være et lovkrav, at pædagoger kan førstehjælp?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.