Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Man stjæler fra alle os, som betaler skat«

Socialminister Karen Hækkerup (S) er overrasket over omfanget af socialt snyd.

"Vi har ikke råd til at se igennem fingre med, at der er milliarder, der forsvinder fordi folk enten snyder på vægten, eller kommunerne er for sløve til at stoppe fejludbetalinger," siger socialminister Karen Hækkerup:
"Vi har ikke råd til at se igennem fingre med, at der er milliarder, der forsvinder fordi folk enten snyder på vægten, eller kommunerne er for sløve til at stoppe fejludbetalinger," siger socialminister Karen Hækkerup:

Staten kan spare omkring 2,5 mia. kroner om året, hvis man kommer socialt snyd og fejl med offentlige udbetalinger i kommunerne til livs. Er du overrasket over det ?

»Ja, jeg synes, det er et voldsomt stort tal. Vi har ikke råd til at se gennem fingre med, at der er milliarder, der forsvinder, fordi folk enten snyder på vægten, eller fordi kommunerne er for sløve til at få stoppet fejludbetalinger. Det er simpelthen ikke retfærdigt, at der er nogle, der får penge, de ikke er berettiget til, når der er andre, som man i virkeligheden syntes, at man burde hjælpe noget mere, end vi kan.«

Lidt over halvdelen af de penge, det offentlige mister, skyldes socialt snyd. Hvad synes du, at det siger om danskernes holdning til offentlige ydelser ?

»Der har tidligere været sådan en tendens til, at man har betragtet socialt bedrageri, som om det var individet, der kunne snyde systemet. Men det er ikke bare en tom kasse, man stjæler fra. Man stjæler fra alle os, som betaler skat. Hvis man snyder bevidst for at tilrane sig nogle ydelser, man ikke er berettiget til, så er man kriminel. Uanset at borgeren kan stå i en svær økonomisk situation, så er det her ikke en løsning. Det er jo heller ikke i orden at røve en bank, fordi man er på røven.«

Kommunen er også skurk

Men hvordan kan du forlange, at borgerne skal give rigtige oplysninger, når kommunerne i mange tilfælde selv udbetaler forkerte ydelser?

»Det er ikke kun borgeren, der er skurken i den her sag. Der er en utilstrækkelig udveksling af oplysninger mellem kommunernes afdelinger. Kommunerne skal op i tempo, så man ikke laver så mange fejludbetalinger.«

Hvad vil du gøre for at hive nogle af de mange milliarder hjem?

»Første skridt er, at vi har samlet en række udbetalinger i det, der hedder Udbetaling Danmark. Men vi ved, at potentialet er endnu større, hvis vi kunne sammenkøre en helt masse registre. Det skal en offentlig arbejdsgruppe nu se på og komme med anbefalinger til. Og så skal man tilpasse ydelseslovgivningen, så man i højere grad tildeler og regulerer ydelserne baseret på eksisterende registerdata.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.