Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Man kan jo ikke bebrejde den enkelte østeuropæer«

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ser velfærdsturisme som en trussel mod den danske velfærd og ønsker strammere krav til, hvornår EU-borgere kan få sociale ydelser i Danmark.

Kristian Thulesen Dahl, partiformand i Dansk Folkeparti, står fast på, at østeuropæiske arbejderes brug af sociale ydelser er et problem for opretholdelsen af den danske velfærd. 
Kristian Thulesen Dahl, partiformand i Dansk Folkeparti, står fast på, at østeuropæiske arbejderes brug af sociale ydelser er et problem for opretholdelsen af den danske velfærd. 

Når du mener, at velfærdsturisme er et stort problem i Danmark, hvad baserer du det på?

»Det kan vi se ved, at mange af de østeuropæere, der er kommet til Danmark under højkonjunkturen frem til 2007-8 er, har valgt at blive i Danmark, fordi der er muligheder for at få andel i det danske velfærdssystem. Og man kan jo ikke bebrejde den enkelte østeuropæer for, at han kan komme på kontanthjælp, dagpenge eller på anden vis få tilværelsen til at fungere i Danmark ved brug af velfærdsydelser, men man kan selvfølgelig diskutere, om det er rimeligt, at det danske velfærdssystem på den måde står åbent for nogle mennesker, som mange nok have forventet ville rejse hjem, når der ikke længere var arbejde.«

Man kommer for at arbejde, og hvis man så bliver ledig, benytter man sig af landets sociale ydelser. Hvor ligger »turismen« i det?

»Velfærdsturisme er dels, hvis man rejser, fordi der er et velfærdssystem, der står til rådighed. Men velfærdsturisme kan også være i det tilfælde, hvor man i en periode har været i Danmark for at arbejde, men så mister sit arbejde, og på grund af det velfærdssystem, der står til rådighed, ikke har lyst til at rejse tilbage til sit hjemland, hvilket ellers ville være naturligt. Det mener jeg udvikler velfærdsturisme. Tallene fra Beskæftigelsesministeriet viser, at der stort set ikke er ét område, hvor der ikke er tale om en stigende tendens (i brugen af sociale ydelser, red.). Jeg er nervøs for, at vi kan få en ketchup-effekt, når flere finder ud af, at mulighederne er så gunstige i forhold til østeuropæiske lande, at vi vil se en meget stærk stigning i de her tal.«

Er det ikke en meget naturlig konsekvens, at når der kommer flere vandrende arbejdstagere til Danmark for at arbejde og betale skat, at der er flere, der benytter sig af sociale ydelser?

»Nej, det synes jeg ikke. Jeg så en opgørelse, hvor cirka tusinde ud af syv tusinde EU-borgere på kontanthjælp havde været i Danmark i mindre end et år. Jeg mener ikke, at man i løbet af så kort tid i Danmark skal have ret til vores velfærdsydelser. Jeg mener, at det er helt rimeligt, at vi skal kunne stille et krav om, at man skal have ydet og betalt skat i, lad os sige, syv år, før man har ret til velfærdsydelser.«

Men tallene om kontanthjælp viser faktisk, at der er relativt set færre arbejdere på kontanthjælp fra de østeuropæiske lande, end der er danskere?

»Jeg synes ikke, at man kan drage den konklusion. Man må formode, at de, der er kommet til Danmark, er kommet for at arbejde. Man kan sige, at det i det hele taget er paradoksalt, hvis man inden for kort tids arbejde overhovedet har ret til at komme ind i kontanthjælpssystemet.«

Du ønsker, at Danmark indfører strengere optjeningsprincipper for velfærden for andre EU-borgere end danske, men har EU-Domstolens domme og EU-Kommissionen henstillinger ikke gentagne gange vist, at det kan Danmark ikke?

»Det er rigtigt nok, at EU-juraen hele tiden flytter sig, og derfor skal man også angribe det her på to plan: For det første må vi være parat til at tage de sager, der er nødvendige. Eksempelvis, når EU-Kommissionen henvender sig i forsommeren og siger til regeringen, at optjeningsprincippet i børnechecken ikke er holdbart, så skal man være parat til at tage en juridisk diskussion og gå til Domstolen med det. For det andet skal vi støtte og gå sammen med de andre EU-lande, der også ser det her som et problem og arbejde for at få ændret regelsættene. Og det er selvfølgelig et problem for Danmark nu, at vi har en regering, der kun har en interesse i at tale problemet ned, fordi det er besværligt.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks