Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mali-mission med høje tabstal skræmmer ikke dansk chef

Forsvarets Hercules-fly kommer ikke for alvor i fare i Mali, hvor det skal flyve for FN, vurderer enhedschef.

Arkivfoto: RB plus. Ny Mali-mission skræmmer ikke dansk chef. Forsvarets Hercules-fly kommer ikke for alvor i farezonen i Mali, hvor det skal flyve for FN- mission. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017)
Arkivfoto: RB plus. Ny Mali-mission skræmmer ikke dansk chef. Forsvarets Hercules-fly kommer ikke for alvor i farezonen i Mali, hvor det skal flyve for FN- mission. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017)

Et af Forsvarets Hercules-fly sætter fredag kursen mod Vestafrika, hvor det gennem de næste knap seks måneder skal flyve grej og personel rundt i Mali for FN's fredsbevarende mission i det uroprægede land.

Med 117 dræbte soldater på fire år er missionen i Mali blandt de farligste af FN's igangværende operationer.

Alligevel er den operative leder, »Detachment Commander« Hans Peter Andersen, ikke for alvor bekymret for de 61 medrejsende danskere.

»Jeg ser ikke missionen som meget farlig. Mali er ikke et sted, man tager på sommerferie, men vi skal være i Bamako (hovedstaden red.), der er en af de roligere dele af Mali, hvor folk går i skole og på arbejde som normalt«, siger han.

Der har været angreb i Bamako, men konflikten i Mali er især centreret i den nordlige del, hvor oprørsstyrker og militante islamister gennem de seneste år har gennemført angreb på civile og regeringshæren.

Det er også her i nord, det danske fly fra basen i Bamako skal være med til at forsyne FN-soldaterne med materiel og friske tropper.

Men selv landingerne i det konfliktfyldte område ligger længere nede på fareskalaen end flere andre steder, vurderer Hans Peter Andersen:

»Der er altid en trussel, når man flyver over steder, hvor folk skyder på hinanden, men selv om vi har efterretninger om, at der er raketstyr i omløb i Mali, så har man ikke på noget tidspunkt set, at de er anvendt mod flyvemaskiner dernede.«

Og det er sød musik i ørerne på en pilot.

»Det er i hvert fald en stor forskel fra det, vi plejer at se i Afghanistan og Irak, hvor der har været vilje til at forsøge at skyde fly ned, siger Hans Peter Andersen, der selv er pilot med flyvernavnet DAP.«

Selv om sikkerhedssituationen i Mali tilsyneladende er til at overse for en Hercules-pilot, er der dog ingen tegn på, at konflikten i landet er ved at ebbe ud.

Det er vurderingen fra Rikke Haugegaard, der er lektor på Forsvarsakademiet og har forsket i konflikten i Mali.

»Det er hele tiden ét skridt frem og to tilbage for fredsprocessen«, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.