Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mafiaer dybt involveret i menneskesmugling

Kriminelle netværk som mafiaer spiller en stor rolle i smuglingen af flygtninge og asylansøgere til og rundt i Europa. Betalingsevnen er afgørende for, hvor meget »assistance« man kan få.

Smugling af flygtninge fra eksempelvis Afrika til Europa er en milliardindustri, som ikke mindst forskellige mafiaer er solidt involveret i. De kriminelle netværk har sågar forskellige »pakker«, som de tilbyder deres »kunder«, inden de ledes ud på de mere eller mindre livsfarlige flugtruter.
Smugling af flygtninge fra eksempelvis Afrika til Europa er en milliardindustri, som ikke mindst forskellige mafiaer er solidt involveret i. De kriminelle netværk har sågar forskellige »pakker«, som de tilbyder deres »kunder«, inden de ledes ud på de mere eller mindre livsfarlige flugtruter.

BRUXELLES: Smugling af flygtninge og asylansøgere ind i Europa er en milliardindustri, som store kriminelle netværk for længst har kastet sig over.

Disse menneskesmuglere har et indgående kendskab til såvel de juridiske som sociale systemer i de forskellige EU-lande, og flygtninge tilbydes forskellige »pakker« alt efter betalingsevne. Nogen entydig sammenhæng mellem destination og velfærdsydelser er der ikke.

Det billede tegner det europæiske politisamarbejde Europol og Det Europæiske Asylstøttekontor (EASO), som om nogen har indblik i, hvad der foregår.

»Smuglerne har kendskab til de forskellige systemer vedr. asyl, hjemsendelse og sociale ydelser. De tilbyder forskellige destinationslande og smuglingsmetoder til forskellige priser,« oplyser Europol til Berlingske.

Rekrutteringen sker gennem mange kanaler – fra sociale medier til slægtninges fortællinger – og prisen afhænger udover destinationen også af ruten, garantier og betalingsformen. Smuglerne tager ifølge Europol derfor beløb fra nogle hundrede euro til flere tusinde euro for assistancen, og det gør det også svært at vurdere præcist, hvor mange penge smuglerne tjener. Men det er med sikkerhed en kæmpe industri.

Allerede i 2010 vurderede FN, at alene ruterne fra Afrika mod Europa var en milliardindustri i euro, og omfanget er kun vokset siden. Derfor er det nu også nogle af de største og mest organiserede kriminelle grupper, der har kastet sig over at organisere menneskesmuglingen.

»Mange organiserede kriminelle grupper er involveret i flere typer af kriminel aktivitet og bruger alle midler for at tjene penge. Når det kommer til menneskesmugling tilbyder de organiserede kriminelle grupper typisk deres »kunder« hjælp til at krydse naturlige eller menneskeskabte barrierer, f.eks. Middelhavet eller landegrænsen mellem Tyrkiet og Grækenland,« oplyser Europol.

Det Europæiske Asylstøttekontor (EASO) har i foråret gennemført en undersøgelse, hvor der systematisk er indsamlet data om, hvad menneskesmuglerne helt præcist tilbyder de bådflygtninge, der ankommer til Italien og Malta, og hvor de er på vej hen.

Nordiske lande i høj kurs

Undersøgelsen viser, at det er meget organiseret, hvad der foregår, men den tegner også et billede af meget forskellige bevæggrunde for destinationerne. Nogle vil bare til Europa, mens andre vil til et bestemt land, og meget afhænger af penge, da menneskesmuglerne tager en særligt høj pris for at bringe folk til et land med særligt gode for at få asyl.

»Vi ved, at mange rejser med hjælp fra kriminelle, som ved alt om anerkendelsesprocenter, sociale ydelser osv. Og de kriminelle tager en høj pris for denne facilitering,« fortalte EASOs direktør, Robert K. Visser, da Berlingske besøgte EASO på Malta i juni.

Statistikkerne viser tydeligt, at de nordeuropæiske lande – herunder Danmark – i mange år har været attraktive mål for flygtninge og asylansøgere. Men Robert K. Visser understreger, at mange flere faktorer end adgangen til sociale ydelser spiller ind. Det er eksempelvis vigtigt, hvor gode chancerne er for at få asyl, samt hvor mange landsmænd der allerede er i et land, og så ændrer billedet sig hele tiden:

»Det er et komplekst billede, og det eneste sikre er, at det er umuligt at forudsige udviklingen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.