Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lykketoft undsiger regeringen: Skattelettelser skaber ikke job

Folketingets formand, Mogens Lykketoft, underkender regeringens økonomiske politik. Den tidligere finansminister afviser, at skattelettelser skaber flere arbejdspladser.

ARKIVFOTO. Mogens Lykketoft.
ARKIVFOTO. Mogens Lykketoft.

Regeringen fokuserer alt for meget på at øge arbejdsstyrken, når det aktuelle problem er voksende ledighed. Desuden er det yderst tvivlsomt, at regeringens skattelettelser vil skabe de arbejdspladser, som man regner med.

Sådan lyder nogle af kritikpunkterne fra Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), i Det økonomiske Råds jubilæumsskrift, der blev udgivet i december. Den tidligere socialdemokratiske partiformand og finansminister skyder med skarpt mod regeringens økonomiske politik og efterlyser ifølge Ekstra Bladet et opgør med »de kloge hoveder« i Finansministeriet og deres økonomiske modeller.

- Der er ikke stærkt belæg for, at skattelettelser til virksomheder eller lønmodtagere skaber efterspørgsel efter arbejdskraft i en konjunktursituation som den aktuelle, skriver Lykketoft ifølge Ekstra Bladet.

Over for avisen understreger han sin modstand mod skattelettelser.

- I den aktuelle konjunktursituation er der ikke belæg for, at skattelettelser får folk til at arbejde mere. Når folk er bange for at miste jobbet, hjælper skattelettelser ikke, siger Mogens Lykketoft.

Han fortæller videre, at han i sin tid selv tog et opgør med økonomerne i Finansministeriet.

- Man skal jo altid være kritisk over for modellerne. I 1993, da jeg blev finansminister, var arbejdsløsheden på 12 procent. Og dengang lød svaret fra økonomerne i Finansministeriet, at arbejdsløsheden umuligt kunne blive lavere end ni procent. Men det er der ingen økonomer, der siger i dag, hvor den er meget lavere, konstaterer Mogens Lykketoft.

Til Ekstra Bladet siger finansminister Bjarne Corydon (S), at han ikke ser en »dybere politisk konflikt« i udmeldingerne fra hans forgænger og partifælle.

- Jeg står i samme situation, som Mogens stod i i 90erne. Krisen er bare dybere nu. Som finansminister blev han selv mødt af kaskader af kritik fra begge sider. Internt og også fra fagbevægelsen. Den var gal med pinsepakken, arbejdsmarkedsreformer og privatiseringen af TDC. Men de stod fast - og Helle Thorning og jeg har indtaget samme placering. Så tager vi tæskene, siger finansministeren.

Han påpeger samtidig, at Mogens Lykketoft selv var med til at lette skatten på arbejde for at skabe mere beskæftigelse. Også i dag er skattelettelser en god idé, fastslår Bjarne Corydon.

- De har gjort den almindelige befolkning mere trygge, end de ellers ville være i en krisetid. Så folk ikke går i panik. Almindelige lønmodtagere får en håndsrækning, så det betaler sig at arbejde, siger han til Ekstra Bladet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.