Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lykketoft: Ny spørgetime er et demokratisk fremskridt

Statsministerens nye form for tirsdagsmøde bliver indviet i dag. Folketingets formand, Mogens Lykketoft, håber, at partilederne vil anstrenge sig for at gøre politik interessant.

ARKIVFOTO 2011 af Mogens Lykketoft, formand for Folketinget.
ARKIVFOTO 2011 af Mogens Lykketoft, formand for Folketinget.

Det er slut med tirsdagspressemøder i Statsministeriet. I dag vil Helle Thorning-Schmidt (S) i stedet gå ind i Folketinget for at tage hul på den første spørgetime med lederne for partierne uden for regeringen.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), er meget tilfreds med den nye form for debatmøde.

»Tidligere er statsministeren gået fra sit ministermøde hen til pressen. Det er et demokratisk fremskridt, at hun nu først præsenterer det for Folketinget,« siger han.

Spørgetimen vil blive afholdt hver anden tirsdag, hvor statsministeren kan åbne mødet med et fem minutters oplæg. Herefter kan partiledere uden for regeringen stille spørgsmål.

Spørgsmålet skal stilles på to minutter, og statsministeren har tilsvarende tid til at svare. Partilederen får to gange et minut til at stille spørgsmål, og Helle Thorning-Schmidt får samme antal minutter til at svare. Statsministeren kan afvise at svare på et spørgsmål, og her er det op til Folketingets formand at afgøre, om partilederen får et ekstra spørgsmål.

FØLG BERLINGSKE PÅ TWITTER

Mogens Lykketoft forventer, at der vil være mange medlemmer til stede i Folketingssalen.

»Og så håber jeg, at de seks partiledere, som skal optræde, vil gøre en ekstra anstrengelse for at gøre politik interessant ved at trække hovedlinjer op og skabe større interesser for det, vi laver inde i Folketinget. Også i lyset af, at der er kommet en større medieinteresse for, hvad der foregår i Folketinget,« siger Mogens Lykketoft.

Formen på det nye debatmøde minder meget om modellen i Storbritannien. Her udtrykker politikere sig ofte med buh-råb under de ophedede diskussioner. Det kommer vi ikke til at se i Folketinget, lover Mogens Lykketoft.

»Det har vi et reglement om, at man ikke må. Men man kan udtrykke sig på mange måder; med sit ansigtsudtryk, med latter, håndbevægelser, ryste på hovedet, nikke anerkendende. Alt det er tilladt. Men jeg tror, at den store forskel fra andre debatter er, at der vil være mange medlemmer til stede,« siger han.

FØLG BERLINGSKE PÅ FACEBOOK

Spørgetimen er ikke blevet indført uden brok fra de forskellige partier.

»Vi har diskuteret det i fire år, hvor det har været svært at få skiftende statsministre og oppositionspartier til at blive enige om formen. Det er rigtig, at nogle er mindre tilfredse end andre, især de Konservative, som ikke synes, at Venstre skal have ekstra taletid, mens Liberal Alliance er utilfreds med, at spørgerunderne er begrænset til partiledere,« siger Mogens Lykketoft.

​TILMELD DIG BERLINGSKES BREAKING NEWS NYHEDSBREV OG FÅ NYHEDERNE FØRST

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.