Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lykke Friis: Ny V-melding har »fælles gods« med Rohde-kronik

En ny kronik, der skitserer Venstres plan for Danmarks EU-politik, har væsentlige sammenfald med den kronik, der kan koste partikollegaen Jens Rohde positionen som Venstres EU-spidskandidat.

Lykke Friis (V) åbner Danmarks største Energimesse i Viby Hallen lørdag 13. oktober 2012 hvor også Jytte Abildstrøm deltog i festlighederne. Energimessen samler landets førende energivirksomheder under eet tag
Lykke Friis (V) åbner Danmarks største Energimesse i Viby Hallen lørdag 13. oktober 2012 hvor også Jytte Abildstrøm deltog i festlighederne. Energimessen samler landets førende energivirksomheder under eet tag

Det skortede ikke på kritik, da Venstes gruppeformand i Europa-Parlamentet, Jens Rohde, for få uger siden skabte palaver på Venstres landsmøde med en kronik, der argumenterede for, at Danmark skulle tage teten i den europæiske debat om EU-traktatændringer.

Den interne kritik var så massiv, at kåringen af Jens Rohde som Venstres spidskandidat ved europaparlamentsvalget i 2014 blev aflyst. Blandt kritikerne var EU-ordfører Lykke Friis, som lagde afstand til store dele af kronikken.

I en ny kronik, som Lykke Friis har forfattet sammen med partikollegerne Eva Kjer Hansen og Jakob Ellemann-Jensen i dagens Berlingske slår Venstre-folkene blandt andet fast, at Venstre er åben over for traktatændringer, at Europa-Parlamentet kan få mere magt, og at Europa har brug for en bankunion. Tre pointer, som også indgik i Rohdes kronik.

Adspurgt erkender Lykke Friis, at der er sammenfald med Rohdes omdiskuterede debatindlæg.

- Man kan sige, at meget er fælles gods. Men det, der i høj grad var diskussionen, var, om man står over for en giga-traktat, og det gør vi altså ikke, siger Lykke Friis.

I dagens kronik skriver de tre forfattere, at EU-traktaten primært skal ændres for at styrke eurosamarbejdet.

- Erkendelsen af, at der skal mere til for at stabilisere euroen, gør, at vi for længst har erklæret os åbne over for en traktatændring med dette specifikke formål. Men tiden er altså ikke til de store traktatændringer, som vi så med forfatningstraktaten i 2005. I krisetider skal man, helt i tråd med »junglebogsprincippet«, fokusere på det »rent og skært nødvendige, det elementær nødvendige, det nu og her nødvendige«, skriver Venstre-folkene.

Jens Rohde fortæller i dag til b.dk, at han vil bruge den kommende måned på at overveje sin politiske fremtid.

EU-ordfører Lykke Friis, som også er formand for Venstres programarbejde frem mod EP-valget i 2014, vil ikke give nogen garantier til Rohde.

Tror du fortsat, at Jens Rohde er jeres spidskandidat til EP-valget?

- Jamen, der er ikke noget, der har ændret sig siden Herning, siger Lykke Friis.

Der var det jo usikkert.

- Ja, ja. Jeg sagde, hvad jeg sagde. Formanden kom også med meldinger.

Hvorfor er Jens Rohde ikke medunderskriver på jeres kronik?

- Nu har vi skrevet en kronik nogle mennesker i Folketingets Europaudvalg. Vi har en debat i morgen (i dag), som vi håndterer i fællesskab. Derfor har vi skrevet en kronik i fællesskab.

Så han kunne lige så godt have været med på den?

- Det ved jeg ikke. Vi har ikke spurgt ham.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.