Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Løntilbageholdenhed kan forværre krisen«

Enhedslisten mener, at det ikke vil hjælpe en disse, hvis lønmodtagerne holder igen.

Virksomhederne vil få et større overskud.

Det er ifølge Enhedslisten konsekvensen, hvis mere end halvdelen af lønmodtagerne tager til takke med en lønstigning på nul kroner i de kommende fire år. Tilbageholdenheden vil ikke gavne den danske økonomi en døjt, lyder meldingen fra arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

- Hvis de rigeste i vores samfund holdt tilbage kunne det måske nok hjælpe. Men hvis almindelige ufaglærte og håndværkere holder tilbage, så har de mindre købekraft, og så varer det længere, før vi får sat gang i hjulene igen, siger han.

- Og det betyder, at løntilbageholdenhed faktisk kan forværre og forlænge krisen, fortsætter Christian Juhl.

Hvis en løntilbageholdenhed skal gavne, så bliver man nødt til at tvinge flere penge ud af arbejdsgiverne, mener Enhedslistens ordfører.

- At arbejdsgiverne får højere overskud er jo ikke ensbetydende med, at det bliver omsat til ny aktivitet. De ophober kapital uden gavn for samfundet. Hvis det skulle hjælpe, så skulle vi beskatte virksomhederne hårdere, så det offentlige kunne få flere indtægter og sætte gang i tingene, siger han.

CEPOS mener modsat, at løntilbageholdenhed vil gavne Danmarks konkurrenceevne og være med til at »mildne« eksportkrisen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) mener, at lønmodtagerne har misforstået noget, hvis det tror, at det giver større jobsikkerhed at acceptere en nulløsning i lønforhandlingerne.

- Der er ikke gang i det private forbrug, i boliginvesteringer og i investeringerne generelt, og det problem løser en nullønsstigning jo ikke, siger AE-direktør Lars Andersen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.