Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkkes udenrigsgransker: Danmark gør det rigtige mod IS

Den militante bevægelse Islamisk Stat skal bekæmpes militært med dansk deltagelse, mener Peter Taksøe-Jensen.

København: 300 millioner kroner kommer den kommende skærpede danske militærindsats mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien til at koste.

Ambassadør Peter Taksøe-Jensen mener, at Danmark gør det rigtige ved at bidrage militært til at bekæmpe IS.

Han er ikke hvem som helst, når det gælder dansk udenrigspolitik. Mandag præsenterer Taksøe-Jensen således sin udenrigspolitiske udredning, som kommer med en række anbefalinger til, hvordan dansk udenrigspolitik bedst skrues sammen de næste 10-15 år.

- Nogle gange må man bruge hele værktøjskassen i forsøget på at påvirke en situation, siger Taksøe-Jensen.

I rapporten vil det fremgå, at Danmark bør være bedre til at prioritere ulandsbistanden. Men det betyder for eksempel ikke, at der nødvendigvis skal slækkes på den militære indsats for at finde flere midler til ulandsbistanden.

- Hvis vi og andre slog op i banen og sagde, at IS må nogle andre klare, så ville de etablere et kalifat, som ville være en langt større trussel mod Europa.

- Lige nu er det ikke bistand, der virker i forhold til den terrororganisations fremmarch. Det er faktisk hård militær magt, der skal til.

- Det skal vi være med til, men det er ikke det samme som at sige, at vi ikke kan lægge vægten andre steder for at forebygge i stedet for at kurere sygdom, krig og konflikter, siger Taksøe-Jensen.

Han er til dagligt ambassadør Indien, men har i lidt over et halvt år sideløbende arbejdet som Venstre-regeringens såkaldte udenrigsgransker.

I et interview med Politiken lørdag har Taksøe-Jensen sået tvivl om, hvorvidt det var i Danmarks interesse at gå ind i Irak i 2003. Han var dengang selv en nøglefigur, da det danske grundlag for at gå i krig i Irak blev formuleret i det såkaldte folkeretsnotat.

Men den danske indsats i kampen mod IS er altså ifølge Taksøe-Jensen korrekt. Danmark gør klar til at sende i alt syv F-16 -kampfly, et Hercules-transportfly og op til 400 mand af sted for at bekæmpe IS.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.