Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkkes boligskatterabat under pres

Regeringens varslede boligskatterabat skal følge boligen frem for boligejeren, og så skal den udfases over 20 år, mener de Radikale. S og DF er ikke afvisende.

Lars Løkke Rasmussen.
Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) skatteplan for landets boligejere ventes at blive trængt i defensiven, når forhandlingerne om boligskatten indledes i dag.

I front for et politisk opgør med regeringens bebudede skatterabat til nuværende boligejere og til borgere, som køber bolig inden 2021, står de Radikales leder, Morten Østergaard. Han ønsker, at en rabat skal følge boligen og ikke boligejeren, ligesom den skal udfases over 20 år.

»Det er vigtigt, at vi ikke begår en uretfærdighed over for alle dem, der endnu ikke er boligejere. Ved at lade rabatten følge boligen i 20 år, får man den samme glæde af den, uanset om man bliver boligejer om ti år eller er det i dag. Det er en mærkelig situation, at nye boligkøbere skal beskattes hårdere end dem, der flytter ud,« siger Morten Østergaard.

Ved at udfase rabatten med fem pct. om året over 20 år skønner de Radikale, at forslaget vil være udgiftsneutralt.

I forbindelse med regeringsseminaret i den forgangne weekend gjorde Løkke det klart, at regeringens udspil indeholder en flad skat på boliger. I det nuværende system beskattes boliger med en værdi på over tre mio. kr. hårdere.

Model med ulemper

Samtidig vil regeringen fastlåse grundskylden frem til 2021 samt indføre en permanent skatterabat til nuværende boligejere samt borgere, der køber hus eller ejerlejlighed inden 2021. Rabatten udløber først i forbindelse med et salg. Da den ikke følger inflationen, vil den dog blive udhulet med tiden.

Økonomer har imidlertid tidligere peget på ulemper ved en sådan model. Først risikerer man unaturligt høje prisstigninger frem mod 2021 som følge af en fastlåst grundskyld samt stor interesse i at købe bolig, inden skatterabatten bortfalder. Dernæst er risikoen ved først at lade rabatten udløbe ved et boligsalg, at det kan øge incitament til ikke at købe nyt og dermed fastfryse boligmarkedet.

Hos Socialdemokratiet er finansordfører Benny Engelbrecht åben over for alternative modeller for at undgå økonomernes bekymringer.

»Vi har noteret os, at der er en udfordring på det punkt, og derfor er det ikke sådan, at vi synes, det er forkert at tænke i andre baner,« siger Benny Engelbrecht.

Dansk Folkeparti er i udgangspunktet positiv over for forslaget.

»Det er en god idé at sætte en slutdato på skatterabatten. Om rabatten så skal følge boligejerne eller boligerne, vil vi ikke lægge os fast på, for det afhænger af økonomien. Men vi er ikke afvisende over for at lade den følge boligen,« siger finansordfører René Christensen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har ikke haft mulighed for at stille op til interview. Skatteministeriet oplyser, at et svar, han gav til Jyllands-Posten i november om samme emne, fortsat står til troende.

Her udtalte Lauritzen, at det »vil skabe stor utryghed for boligejerne, hvis man sætter en udløbsdato på skatterabatten«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.