Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke vil udnævne europaminister i borgerlig regering

For første gang åbner Lars Løkke Rasmussen lidt op for, hvordan en kommende regering skal se ud efter et valg, hvis det er ham, der bliver statsminister. EU skal være en topprioritet, lyder det.

EU-politik bliver topprioritet i en eventuel ny Venstre-ledet regering efter det kommende valg, siger partiformand Lars Løkke Rasmussen (V).

»Hvis jeg bliver statsminister igen efter valget, vil jeg udnævne en europaminister, der får ansvaret for, at danske virksomheder ikke udsættes for unødigt skrappe regler, når vi indfører nye EU-regler,« siger han i en tale til Landbrug & Fødevarer onsdag.

Europaministre er udbredt i andre europæiske lande som Frankrig og Storbritannien, mens Danmark fik sin første af slagsen med Nicolai Wammen (S) efter valget i 2011. I 2013 blev området dog lagt ind under Handelsministeriet, som så senere blev lagt over i Udenrigsministeriet hos handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Men Europa, og dermed EU, skal altså opprioriteres, mener Venstre-formanden.

»Der er behov for en mere proaktiv indsats i Bruxelles, hvis vi skal udforme EU-lovgivningen på en måde, der imødekommer danske interesser. Vi skal i højere grad være på forkant med udviklingen i EU,« siger Løkke, der mener, at politikerne ofte kommer for sent ind i processerne, så det ender med i stedet at være embedsfolk, der tilrettelægger beslutningerne.

»En dugfrisk oversigt fra Justitsministeriet viser, at 90 pct. af EU-reglerne implementeres i bekendtgørelser - altså uden om en reel politisk behandling i Folketinget og dermed helt uden demokratisk kontrol,« siger han i sin tale til Landbrug & Fødevarer.

EU er gevist for Danmark

Fremover, hvis altså Løkke får lov til at bestemme, skal Danmark indgå flere alliancer og partnerskaber med ligesindede lande i EU, både når det kommer til kommissionen, parlamentet og EU-Domstolen, hvor sager vurderes at have indflydelse på danske interesser.

»Jeg vil gerne slå fast, at jeg ser dansk medlemskab af EU som en kæmpe gevinst for Danmark. Det er en selvfølgelighed for mig. Måske så selvfølgelig, at jeg - og andre - af og til forsømmer at rose EU i tilstrækkelig høj grad. Det vil jeg hermed forsøge at råde bod på,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»I Danmark har vi haft en tendens til at gøre tingene sværere for os selv ved at være mere restriktive, når vi implementerer nye EU-regler i dansk lovgivning, end de EU-lande vi konkurrerer med. Derfor er der brug for et nyt politisk set-up, hvis vi skal sikre, at vi får gjort op med overimplementeringen,« siger Venstres statsministerkandidat i onsdagens tale.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.