Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke vil have skattelettelser frem for offentlig vækst

Venstre går nu ind for nulvækst i den offentlige sektor for til gengæld at give danskerne skattelettelser. Liberal Alliance og de Konservative jubler, mens DF og Socialdemokraterne rynker på næsen.

Venstres Landsmøde i Herning. Her ses Kristian Jensen, Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann Jensen.
Venstres Landsmøde i Herning. Her ses Kristian Jensen, Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen og Uffe Ellemann Jensen.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, brugte sin tale ved Venstres landsmøde i Herning til at hugge bremsen i og lancere en ny, økonomisk kurs.

Den offentlige sektor skal ikke vokse med 0,8 procent årligt, som partiet tidligere har stået i spidsen for. Venstre går nu i udgangspunktet ind for et decideret offentligt udgiftsstop.

I stedet skal de penge, der er kommet i kassen som følge af reformer, sendes tilbage til danskerne og virksomhederne i form af skattelettelser.

- Det er vigtigere at sikre danske arbejdspladser ved at sætte skatterne ned end at garantere, at verdens største offentlige sektor bliver endnu større, siger Lars Løkke Rasmussen i sin tale på partiets landsmøde i Herning.

- Udgangspunktet for Venstre i regering vil være et offentligt udgiftsstop, som sikrer danske arbejdspladser, siger han.

Lavere skatter er nødvendige, hvis Danmark skal være konkurrencedygtigt, lyder vurderingen fra Venstre.

- Lad os sige det lige ud. Skatten skal ned, hvis vi skal sikre danskernes arbejdspladser. Skatten skal ned, hvis vi skal sikre danskernes velfærd, siger Løkke.

Meldingen vækker ikke overraskende begejstring hos Liberal Alliance og de Konservative, der længe har rystet på hovedet af Venstres målsætning om en større offentlig sektor.

- Jeg glæder mig over, at der er flere og flere, der kan se, at vi har sagt det rigtige, siger Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, der kalder udmeldingen et »kolossalt skridt i den rigtige retning«.

Også de Konservatives formand, Lars Barfoed, glæder sig over meldingen.

- Det betyder, at Venstre nærmer sig de Konservative i forhold til væksten i den offentlige sektor. Det så vi også i forhold til skattepolitikken, og det er jeg meget tilfreds med, siger han.

Begejstringen er til gengæld til at overse hos Socialdemokraterne, der har svært ved at få Løkkes regnestykke til at hænge sammen.

- Vi mangler at få svaret på et meget konkret spørgsmål. Hvor vil du finde pengene, Løkke? Hvor skal milliarder skæres? Hvilken velfærd skal vi vinke farvel til? Er det de ældre, er det vores skoler, er det sygehusene? Hvor skal der skæres ned, for at Venstres regnestykke hænger sammen, og hvornår kommer Venstre med den plan?, spørger Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke.

Også Venstres tidligere parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, er skeptisk.

- Der er nogle i Venstre, der trækker Venstre i en mere liberal retning, hvor det bliver et mål i sig selv at den offentlige sektor skal være mindre. Det har vi ikke som et selvstændigt mål, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

I den liberale tænketank Cepos er man helt med på Venstres regnestykke.

- Det giver et råderum på 30 milliarder kroner. For de penge kan man fjerne topskatten og sænke marginalskatten til 42 procent samtidig med, at man skærer rigtig meget af selskabsskatten, siger cheføkonom Mads Lundby.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at han ikke kan udstikke garantier for, at den offentlige sektor ikke vil vokse.

- Tiden er ikke til garantier. Det er en målsætning. Et ønske. En ambition, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.