Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke vil forringe kriminelle udlændinges vilkår

Kriminelle udlændinge udgør et stort problem i Danmark og skal ikke afsone på samme vilkår som danske statsborgere, mener Lars Løkke Rasmussen (V). Udmeldingen vækker dyb undren hos de partier, der netop har indgået ny aftale om Kriminalforsorgen.

ARKIVFOTO 2012 af Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.
ARKIVFOTO 2012 af Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.

Kriminelle udlændinge bør afsone deres straf i fængsler, der har dårligere standarder, end kriminelle danskere, hvis det ikke er muligt at sende dem til afsoning i hjemlandet

Det mener Venstres formand og tidligere statsminister, Lars Løkke Rasmussen.

- Problemet er, at hvis de bliver fanget, er den behandling, de får i danske fængsler, langt over den standard, man finder i østeuropæiske fængsler, ja sågar i deres hverdag, siger Lars Løkke Rasmussen til sn.dk og pointerer, at Danmark skal være bedre til at hjemsende kriminelle.

SF afviser at lave »andenrangs-fængsler«, mens både Socialdemokraterne og De Konservative undrer sig over, at Venstre for nylig valgte at stå udenfor den indgåede aftale om Kriminalforsorgen, da den netop har fokus på flere hjemsendelser.

- Vi har i aftalen om Kriminalforsorgens økonomi fra 2013 til 2016 besluttet at dele fængslerne ind i sektioner, så de udenlandske indsatte ikke påvirker de fanger, som skal resocialiseres. Indsatsen for de udenlandske indsatte skal snarere være en udvisningslære end en resocialiseringslære. Men Venstre ønskede jo ikke at være med i den aftale, så jeg synes, at det er lidt utroligt, at Lars Løkke Rasmussen nu foreslår nogenlunde det samme, siger retsordfører Ole Hækkerup (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener kort og godt, at Lars Løkke Rasmussen må have misforstået indholdet af aftalen, som kun Venstre og Dansk Folkeparti afviste af være med i. Samtidig gør han opmærksom på, at man har oprettet et administrativt apparat, som hedder »Taskforce Hjemsendelse«, der skal gøre mere for at få implementeret EUs afgørelse om, at medlemslande skal tage imod egne statsborgere i forbindelse med kriminalitet.

Retsordfører Tom Behnke (K) er også mystificeret over den tidligere statsministers udmelding:

- Jeg undrer mig meget over, at Venstre melder det her ud nu, når de ikke ville være med i Kriminalforsorgen-aftalen. Den her adskillelse mellem udlændinge og danske statsborgere var noget, som især jeg lagde vægt på i forhandlingerne for netop at målrette den resocialiserende indsats. Så meget af det, Lars Løkke Rasmussen foreslår, er vi faktisk i gang med, siger Tom Behnke.

I SF understreger man, at man ikke må gøre forskel på de indsatte, men at man i fremtiden vil forsøge at målrette fængslernes tilbud mere. Men der må ikke blive tale om andenrangs-fængsler, hvor udlændingene får dårligere behandling.

- De skal for eksempel fortsat have mulighed for beskæftigelse i fængslet. Vi kan godt dele de indsatte op, men vi kan ikke lade dem sidde og trille tommelfingre 24 timer i døgnet, fordi de skal sendes hjem, siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF.

Men det er blandt andet den del af Kriminalforsorgen-aftalen, som har gjort, at Dansk Folkeparti sammen med Venstre har valgt at stå udenfor, lyder det fra Peter Skaarup.

- Forligspartierne har ikke sat mål for, hvor mange kriminelle udlændinge man vil hjemsende, og der er heller ikke en accept af, at man overhovedet ikke skal bruge penge på at resocialisere dem. Tværtimod forbeholder man sig ret til at tilbyde dem beskæftigelse og andet, og det kan vi ikke støtte, så jeg er glad for Løkkes udmelding og vil holde ham op på det, siger Skaarup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.