Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke tryglede Rønn om at gå

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech nægtede til det sidste at gå af selv, fortæller hun i en ny erindringsbog.

Lars Løkke forsøgte til det sidste at få Birthe Rønn Hornbech til selv at gå af som minister. Hun nægtede.
Lars Løkke forsøgte til det sidste at få Birthe Rønn Hornbech til selv at gå af som minister. Hun nægtede.

Dagen inden sin sidste dag som integrationsminister bliver Birthe Rønn Hornbech 7. marts 2011 kaldt op på statsminister Lars Løkkes kontor på Marienborg. Sagen om muligt konventionsbrud og statsløse palæstinensere kørte på sit højeste i pressen og på Christiansborg.

Den "kæderygende" statsminister ser ingen anden udvej end at fjerne Birthe Rønn Hornbech fra posten. Han beder hende gentagne gange om at gå selv. Men det vil hun ikke, skriver hun i ny erindringsbog om den kontroversielle ministertid.

»Statsministeren vil af med mig. Men først vil han tale med mig. Han virker ked af det og er træt efter en smuttur til Afghanistan … Vi taler i nogen tid over en kop kaffe. Han kæderyger. Hans afgørelse er truffet. Min også. Jeg går ikke frivilligt,« skriver Birthe Rønn Hornbech i erindringsbogen ’Ministerbilleder’ der indledes med hendes sidste og første dag som kombineret kirke- og integrationsminister.

Under pressemødet dagen efter bruger statsministeren ikke ordet fyring, men i det eneste avisinterview Birthe Rønn Hornbech giver den dag, fortæller hun til Dagbladet, at hun blev fyret.

I bogen skriver Birthe Rønn Hornbech, hvordan statsministeren flere gange i løbet af deres møde forsøger at få sin stædige minister til at gå selv.

»Han hænger med hovedet. Han taler og forsøger at få mig til at trække mig. Først da jeg sidste gang siger, at jeg ikke selv vil gå og tilføjer, at han så bliver nødt til at fyre mig, svarer han: ”Det gør jeg så.” Jeg anbefaler ham at tage hjem og sove. Jeg kan se hvor ked af det og udmattet han er,« skriver Birthe Rønn Hornbech.

I samme kapitel, der detaljeret beskriver ministerens sidste dag på posten, understreger Birthe Rønn Hornbech, at hun ikke begræd fyringen. Tværtimod forstås.

»Ingen har krav på at være minister. Det er ikke mere end godt et år siden, at flere ministre røg ud og andre blev flyttet. Jeg er ikke vred. Og hvad rager det sagen. Det er jo ikke andet end disse selvhøjtidelige kommentatorers sædvanlige og aldeles ligegyldige og våsede spekulationer. Det vil jo slet ikke være muligt at forklare de herrer og damer i deres små indelukkede bokse, at min verden ikke er brudt sammen. Men at jeg tværtimod ser helt nye muligheder i mit fremtidige, frie liv,« forklarer Birthe Rønn Hornbech, der nåede at være minister i næsten to og et halvt år.

’Ministerbilleder’ lander i landets boghandler 6. november fra forlaget Gyldendal.

TV: Hør en af anekdoterne fra Birthe Rønns nye bog:

INFOshop: Danskerne: Udlændinge skal være som os

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.