Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke står fast på skattelettelser trods Detektor-kritik

Ifølge flere økonomer i DR-programmet Detektor er Venstres krav om skattelettelser for 13 milliarder kroner baseret på en regnefejl.

Venstres Lars Løkke Rasmussen.
Venstres Lars Løkke Rasmussen.

Venstre bruger pengene to gange, når partiet ræsonnerer, at 2020-planens overskud på 13 milliarder kroner skal bruges til at lette skattetrykket. Det siger flere økonomer til programmet Detektor på DR P1.

2020-planen dikterer en vækst på 0,8 procent i det offentlige forbrug, noget der koster ni milliarder kroner. Tilbage er så 13 milliarder, og de skal ifølge Venstre tilbage i borgernes lommer.

Den offentlige vækst på 0,8 procent kræver imidlertid, at fem milliarder kroner, som regeringen vil hente ved moderniseringer, bliver brugt andre steder i det offentliges budget. Ellers falder væksten, påpeger Torben M. Andersen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

- Man kan ikke inden for planens rammer bruge de fem milliarder på skattelettelser og stadig opretholde en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent. Det er en matematisk umulighed, siger han til Detektor.

Alligevel fastholder V-formand Lars Løkke Rasmussen kravet om, at alle 13 milliarder kroner skal bruges til skattelettelser.

- Vi er enige med regeringen i en vækst på 0,8 procent. Det koster ni milliarder. Finansministeriet har så i dag nedsat det til otte milliarder. Oven på det har regeringen så en stribe forslag til, hvordan man kan finde ekstra penge på besparelser. Det summer op i ni plus 13, altså 22 milliarder. Jeg siger, at de 13 milliarder, der som udgangspunkt ikke skal bruges på offentligt forbrug, dem kunne vi returnere til danskerne, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

For regeringens vedkommende er der allerede lagt planer for de 13 milliarder. Otte af dem skal eksempelvis bruges til uddannelse og grøn omstilling.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks