Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke sår fortsat tvivl om regionernes fremtid

De fem regioner fylder 10 år. Statsministeren har givet dem denne valgperiode til at vise deres værd.

København. For 10 år siden var Lars Løkke Rasmussen (V) som indenrigsminister med til at omdanne de 14 amter til fem regioner.

Siden er han som bekendt blevet statsminister, og i en video til Danske Regioner ønsker han tillykke med jubilæet:

- Jeg var jo med ved vuggen ved jeres fødsel, og I var en omdiskuteret størrelse. Og I er stadig til diskussion. Men hyldes skal den, som hyldes bør, siger han.

I valgkampen i 2015 varslede Venstre, at regionerne ville få denne valgperiode til at levere på syv mål, som partiet fremsatte.

- Når man ikke de mål, så har vi paratheden til at organisere vores sundhedsvæsen på en anden måde, sagde Lars Løkke Rasmussen dengang på et pressemøde.

- Jeg siger ikke, at regionerne skal lukkes, men det er vigtigt at lægge pres på dem.

I den nye lykønskningsvideo understreger Løkke, at regionerne "trods usikkerheden" har grebet ansvaret og taget fat i udfordringerne.

- Og der er ingen tvivl om, at det danske sundhedsvæsen er blevet meget bedre, end det var. Nu er udfordringen at holde fast og blive ved med at løfte kvaliteten, siger Løkke.

Op til valget meddelte alle de øvrige blå partier, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative, at de ønskede regionerne nedlagt.

LA's daværende politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, forudså i Politiken, at regionerne ville blive nedlagt, hvis flertallet blev blåt. Siden er han som bekendt blevet økonomi- og indenrigsminister.

Danske Regioner får også en lykønskning med på vejen af Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der kalder den fri og lige adgang til sundhed for "selve kronjuvelen i det danske velfærdssamfund":

- Hvis der er en enkelt ting, der er lidt træls for jer derude, så er det i mine øjne, at vi har en regering, der bliver ved med at sætte spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet skal have jer, siger Mette Frederiksen.

- Vores holdning kender I: Selvfølgelig skal vi have regioner og folkevalgte til at sikre vores sundhedsvæsen også i fremtiden. Jeg håber, at regeringen bliver overbevist om det.

Ud over at erstatte amterne med regioner omdannede kommunalreformen også landets 279 kommuner til de nuværende 98 kommuner 1. januar 2007.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.