Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke rejste til Polen med kritik i bagagen

Polen og Ukraine får mandag og tirsdag besøg af den danske statsminister på en kort rundrejse.

Polens premierminister Beata Szydlo sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen under deres fælles pressemøde mandag.
Polens premierminister Beata Szydlo sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen under deres fælles pressemøde mandag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er mandag i Polen med en dansk erhvervsdelegation.

Her benyttede han muligheden for at rette en kritik af udviklingen i Polen, hvis regering er blevet kritiseret af andre EU-lande for at tiltvinge sig kontrollen over de statskontrollerede medier.

»Vi drøftede også den dialog, der er mellem Polen og EU om retsstatsprincipper.«

»Jeg gav i den forbindelse udtryk for, at jeg deler kommissionens (EU-Kommissionen, red.) bekymringer og opfordrede den polske premierminister til at arbejde tæt sammen med kommissionen om en løsning,« skriver Lars Løkke i en skriftlig kommentar.

I Polen besøgte statsministeren danske virksomheder og mødte premierminister Beata Szydlos fra det regerende nationalkonservative Lov- og Retfærdighedsparti, PiS.

Hvis krisen om Polens forfatningsdomstol fortsætter, risikerer den polske regering at blive stillet for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, har det tidligere lydt.

Det EU-skeptiske Lov- og Retfærdighedsparti sikrede sig ved valget sidste år absolut flertal i Polens parlament.

Det nationalkonservative parti har brugt regeringsmagten til at opløse den hidtidige forfatningsdomstol. I stedet skal domstolens praksis ændres, og det betyder, at love vedtaget af PiS ikke kan blive underkendt af domstolen, siger kritikerne.

Der blev dog også tid til en snak om andet end EU's kritiske syn på Polen, for Danmark skal blive endnu bedre til at udnytte de store muligheder, der er kommet af, at mange polakker er blevet langt mere købestærke.

»Både Danmark og Polen har en stor interesse i at styrke det allerede gode samarbejde, vi har både politisk og kommercielt. Vi drøftede blandt andet energipolitik, sikkerhedspolitik og migration.«

»Jeg drøftede mulighederne og udfordringerne for danske virksomheder i Polen med premierministeren, og hun bekræftede, at Polen gerne ser langt flere danske investeringer,« skriver Løkke videre.

Tirsdag er statsministeren i Ukraine, hvor han som den første regeringsleder møder den nyvalgte premierminister, Volodimir Groisman. I Ukraine møder Løkke også landets præsident, Petro Porosjenko.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.