Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke og Mette Frederiksen holder årsdag på Bornholm

Ny statsminister og ny socialdemokratisk formand har årsdag på Folkemødet og gør status over det forgangne år.

På lørdag er det et år siden, at Danmark fik ny regering. Arkivfoto. Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen
På lørdag er det et år siden, at Danmark fik ny regering. Arkivfoto. Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

København. Når politikerne dette år melder deres ankomst til Folkemødet på Bornholm, kan to markante skikkelser af slagsen samtidig markere hver sin årsdag.

På lørdag er det præcis et år siden, at Lars Løkke Rasmussen generobrede tronen som Danmarks statsminister.

Kort efter overtog Mette Frederiksen posten som formand for det største oppositionsparti.

Men det forgange år har langt fra været en dans på roser for de to politikere, hvor regeringen har siddet i mindretal, og Socialdemokraterne har trukket sig væk fra resten af rød blok i forsøget på at danne en ny politisk akse.

Det siger Troels Mylenberg, der er politisk kommentator og chefredaktør for Jysk Fynske Medier.

- Lars Løkke kom til magten på en lidt underlig, fesen facon, fordi han havde et enormt valgnederlag i ryggen. Signalet fra vælgerne var, at det ikke var et tilvalg af ham, men et fravalg af de andre, siger han.

Lørdag inviterer Venstre til et-års-fødselsdag på Folkemødet, hvor statsministeren ventes at tale om året, der gik.

Og der er noget at fejre, mener Troels Mylenberg, for på trods af vælgernes uvilje mod regeringen, har den ifølge ham faktisk slet ikke gjort det så ringe endda.

- Der er en rimelig stor del af regeringens politik, som er blevet gennemført, siger han og nævner udflytningen af de statslige arbejdspladser som en af de store sejre.

Derfor bliver Løkkes vigtigste opgave på Folkemødet at forventningsafstemme.

- Hans formål er at få nedstemt forventningerne til et niveau, som man kan tillade sig at have, i forhold til hvad en lille, bitte regering rent faktisk kan gøre, siger Troels Mylenberg.

Mette Frederiksen har ikke på samme måde kæmpet med et dårligt personligt image. Men hun har ifølge kommentatoren haft behov for at justere partiets image ved at adskille Socialdemokraterne fra resten af rød blok.

- Det er et spørgsmål om politisk realisme, som er bundet op på flygtninge- og integrationspolitikken, siger Troels Mylenberg, som venter, at hun vil adressere denne ambition om at være det brede midterparti i sin årstale.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.