Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke: Nyt mindesmærke minder os om dyrekøbt dansk frihed

Et nyt monument for krigssejlerne er tirsdag afsløret i Mindelunden. Per Arnoldi er kunstneren bag.

Dronningen afslører tirsdag den 29. august et mindesmærke for danske krigssejlere, der mistede livet under 2. verdenskrig og det sker i Mindelunden.
Dronningen afslører tirsdag den 29. august et mindesmærke for danske krigssejlere, der mistede livet under 2. verdenskrig og det sker i Mindelunden.

Et nyt monument i Mindelunden er rejst til ære for danske krigssejlere under Anden Verdenskrig.

Det skal minde alle danskere om, at vores frihed langtfra er en selvfølge, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Det skal huske os alle sammen på, at Danmarks frihed ikke er naturgivet eller gratis. Den er dyrekøbt. Og den vil kun bestå, hvis også vi passer på den. Yder vores bidrag under nutidens vilkår, «siger han.

Monumentet »Sortladne hav« står i Mindelunden i Ryvangen i København. Det er udformet af Per Arnoldi og blev afsløret ved et arrangement, hvor både dronning Margrethe og statsministeren tirsdag deltog.

Op mod 6000 danske søfolk valgte at gå i allieret tjeneste, da store dele af den danske handelsflåde blev afskåret fra Danmark i forbindelse med besættelsen den 9. april 1940.

De sejlede i konvoj mellem Storbritannien og USA. Nogle af dem deltog også i krigshandlinger.

Værket i Mindelunden skal sikre, at sejlernes historie bliver æret fremover, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

»De søfolk, som kom hjem, fik sjældent den modtagelse eller hjælp, de havde fortjent. De var på havet, da Danmark blev besat. De var på havet, da Danmark blev befriet. Og nu var de også som forsvundet fra den folkelige bevidsthed.«

»Vi kan ikke lave om på fortiden, men vi kan ændre nutiden og forme fremtiden,« siger han.

Også nogle af de danske krigssejlere var til stede ved afsløringen af monumentet. De fik en særlig tak fra statsministeren.

»Til jer vil jeg på hele Danmarks vegne sige én ting: Tak.«

»I deltog i kampen mod nazismen. I ydede jeres til, at de allierede vandt. Og I var med til at placere Danmark på den rigtige side af den moralske linje både under og efter krigen,« siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.