Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke går ind i romadebat - vil fordoble straf for tiggeri

Regeringen vil i denne uge fremsætte et lovforslag, der fordobler straffen for "utryghedsskabende tiggeri".

Romaer i København.
Romaer i København.

Regeringen vil fordoble straffen for det, den kalder "utryghedsskabende tiggeri". Og samtidig skal straffen gøres ubetinget.

I stedet for syv dages betinget fængsel skal tiggeri udløse 14 dages ubetinget fængsel. Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag under Folketingets afslutningsdebat.

Regeringen har bedt om mulighed for at fremsætte lovforslaget til førstebehandling fredag i denne uge, så det kan behandles færdig i forbindelse med førstebehandlingen af finanslovsforslaget i september.

Dermed tager regeringen endnu et skridt i forsøget på at dæmme op for de stadig større grupper af romaer, som har skabt debat i København.

- Det, vi er vidne til, hører på ingen måder hjemme i vores samfund. Derfor vil regeringen foreslå en fordobling af straffen for tiggeri, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fastslår, at det, han kalder tilrejsende "romabander", er et alvorligt problem, som optager mange danskere.

- Det ved jeg, for jeg er selv en af dem som borger i København, siger statsministeren.

Københavns Politi har ifølge Løkke ydet en vedholdende indsats, hvor man blandt andet har ryddet 25 romalejre i år og rejst 84 sigtelser. Men der skal gås hårdere til værks, hvis problemet skal til livs, mener regeringen.

Selv om regeringen formentlig vil have flertal med Dansk Folkeparti, så kan forslaget vække modstand fra dele af Folketinget.

Tidligere har det vakt bekymring, at danske hjemløse, der beder om nogle mønter i S-toget, i givet fald også vil stå til en ubetinget fængselsstraf på to uger.

Statsministeren fastslår, at den ubetingede fængselsstraf skal kunne bruges "i førstegangstilfælde på offentlige steder, hvor det er særligt generende".

Statsministerens udmelding kommer, kort efter at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) onsdag aften fremsatte tre andre forslag, der også skal sætte ind over for romaer.

Den 1. april blev det forbudt at etablere eller opholde sig i lejre, som skaber utryghed i nærområdet. Nu vil regeringen give politiet udvidet mulighed for at give zoneforbud, så forbuddet gælder et større område.

Regeringen vil også se på, om politiet kan give et zoneforbud allerede første gang, udlændinge overtræder reglerne.

Myndighederne skal også undersøge muligheden for at lave en fast-track-ordning, så man hurtigt kan få afprøvet, om en person har opholdsgrundlag i Danmark.

- Vi oplever udlændinge, som rejser hertil og slår lejr på vores gader og stræder. Tigger aggressivt. Opkræver såkaldte beskyttelsespenge fra vores hjemløse og gør os utrygge.

- Det vil vi ikke acceptere. Det skal vi ikke acceptere, for byen skal være et trygt sted for alle, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.