Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke før topmøde: Vi vil beholde briterne tæt på os

Danmark ønsker det bedste forhold til briterne efter brexit, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Den britiske premierminister Theresa May under sit besøg hos statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg sidste år.
Den britiske premierminister Theresa May under sit besøg hos statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg sidste år.

Danmark vil bevare det bedst tænkelige forhold til briterne efter brexit, når Storbritannien efter planen forlader EU om to år.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) før weekendens EU-topmøde i Bruxelles.

»Vi ønsker den tættest mulige relation, båret frem af ligeværd, altså balance i rettigheder og pligter,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han glæder sig til at høre referatet fra EU's chefforhandler, Michel Barnier, om den første forhandling med briterne, når de 27 andre EU-lande drøfter brexit.

Mandag begyndte EU og Storbritannien det første møde i de svære forhandlinger.

»Det er ikke enkelt. Det er et meget stort tidspres. Det er flere årtiers samliv, som har sat sig i tusindvis af retsakter, som man skal forholde sig til. Og der er kun kort tid,« siger Lars Løkke Rasmussen.

For Danmark står desto mere på spil. Dels har vi stadig en stor samhandel med Storbritannien. Dels har briterne været Danmark en tæt allieret såvel i EU som i Nato, hvor danske soldater kæmpede under britisk kommando i Irak og Afghanistan.

»Der står meget på spil. Storbritannien fylder meget i dansk eksport. Specielt i bestemte sektorer, som hele fødevaresektoren. Derfor er det en stærk dansk interesse, at vi får så åben en relation som muligt også efter brexit,« siger Lars Løkke Rasmussen.

I EU har briterne kæmpet for de samme synspunkter som Danmark, påpeger statsministeren.

»Frihandel. EU skal holde sine budgetter. Man skal ikke løse ethvert nyt, europæisk problem ved at bevilge en krone ekstra. Der kommer vi til at savne en stærk stemme,« siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.