Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke før besøg hos kampfly: Truslen fra Rusland er reel

Truslen fra Rusland er tiltagende, siger statsministeren før besøg hos danske kampfly i Skrydstrup fredag.

Fire danske F-16 kampfly skal deltage i såkaldt Air Policing i Baltikum. Målet er at hjælpe de baltiske lande med at håndhæve deres suverænitet i luftrummet. Fredag får piloterne besøg af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Skrydstrup. Scanpix/Claus Fisker
Fire danske F-16 kampfly skal deltage i såkaldt Air Policing i Baltikum. Målet er at hjælpe de baltiske lande med at håndhæve deres suverænitet i luftrummet. Fredag får piloterne besøg af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Skrydstrup. Scanpix/Claus Fisker

Danmark har flere gange tidligere hjulpet de baltiske lande med kampfly, der kan patruljere luftrummet over Estland, Letland og Litauen.

Nu tager de danske F-16 fly snart afsted for på ny at udføre »Air Policing« over Baltikum.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger fredag Fighter Wing Skrydstrup.

Her skal han blandt andet få indblik i missionen i Baltikum, overvære træningsøvelser på terrænet og høre om forventningerne til de nye F-35-kampfly.

»Truslen fra øst er reel og tiltagende. Over for Rusland skal vi udvise en stålfast vilje.«

»Derfor tager Danmark et stort ansvar for at sikre Nato-alliancens medlemmer mod truslen fra blandt andet Rusland,« har Lars Løkke Rasmussen udtalt før besøget.

Statsministeren lægger vægt på, at den danske indsats skal signalere, at Nato-landene »har hinandens ryg«.

Og det er nødvendigt i en situation, hvor Rusland har skabt stor utryghed i de tidligere Sovjet-lande med annekteringen af Krim-halvøen, som hørte under Ukraine.

Statsministeren er med sine udtalelser indirekte gået i rette med Danmarks ambassadør i Rusland, Thomas Winkler.

I en kronik i Berlingske argumenterer ambassadøren i denne uge for, at der intet belæg er for, at Rusland vil anvende militær magt i eksempelvis Baltikum.

»Rusland, herunder præsident Vladimir Putin, er ikke mindre logisk end alle mulige andre, og der er intet belæg for, at Rusland vil anvende sine militære kapaciteter, bare fordi de er der,« skrev Thomas Winkler i Berlingske.

Danmark sender i alt fire F-16-kampfly og 60 mand til opgaven. Samtidig udsendes der ved årsskiftet cirka 200 soldater til Estland som led i Natos fremskudte tilstedeværelse.

Efter besøget ved Fighter Wing Skrydstrup indvier Løkke fredag Resilience House i Vejle. Huset skal bruges til demonstration af byløsninger inden for energi, klima, vand og data.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.