Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke afskaffer SU til hjemmeboende

Unge skal ikke længere have SU, hvis de bor hjemme hos forældrene under deres ungdomsuddannelse. Det sagde Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder sin åbningstale.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder sin åbningstale.

Studerende på ungdomsuddannelser, som bor hjemme, må for fremtiden klare sig uden SU. Den vil regeringen afskaffe, har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop bekendtgjort i sin åbningstale i Folketinget.

- Regeringen vil afskaffe SUen til hjemmeboende unge på ungdomsuddannelser - de såkaldte cafepenge, sagde Lars Løkke Rasmussen, der vil lade ændringen træde i kraft fra sommeren 2012.

Statsministeren åbnede dog samtidig for, at der vil blive gjort visse undtagelser, som betyder, at unge i økonomisk dårligt stillede familier fortsat kan få SU.

- Vi må ikke glemme, at der er unge og forældre, der har det svært. Familier i en særlig situation. For dem har SUen aldrig været lommepenge eller cafépenge, men derimod en nødvendighed. Dem vil regeringen støtte med en pulje på 150 millioner kroner, sagde Løkke

Han fastslog samtidig, at de øvrige penge, som staten sparer på SUen til hjemmeboende i stedet skal gå til en bedre folkeskole.

- En god skole frem for cafépenge. Det er afgørende, at det enkelte barn får en god skolegang, sagde Løkke.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv foreslog i går netop at fjerne cafépengene for at bruge dem på mere uddannelse. Her er vurderingen, at man i alt kan finde 1,1 milliarder kroner ved afskaffelsen af cafépengene.

Fra talerstolen gjorde statsministeren det også klart, at regeringens kommende SU-reform vil betyde højere SU til de unge, der er hurtigere om at gennemføre deres videregående uddannelse.

- Hvis de unge kommer hurtigere igennem uddannelsessystemet får vi glæde af dem i flere år på arbejdsmarkedet. Det ville give et betydeligt bidrag til Danmarks vækst, sagde Løkke og tilføjede:

Derfor skal vi bruge SU-midlerne på en smartere måde, nemlig så vi belønner de studerende der afslutter deres uddannelse hurtigt. Og vi skal være knap så gavmilde over for dem, som er langsomme.

Løkke undlod dog at konkretisere nærmere, hvad det vil betyde i forhold til SU-reglerne.

Først til november vil regeringen spille ud med konkrete forslag til en SU-reform.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks