Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke åbner for udrejseforbud til flere lande

De danske efterretningstjenester skal være med til at udarbejde en liste over hvilke lande, man ikke må rejse til uden en tilladelse, foreslår Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.

ARKIVFOTO 2014 - Lars Løkke Rasmussen
ARKIVFOTO 2014 - Lars Løkke Rasmussen

Et udrejseforbud til konfliktfyldte lande skal ikke nødvendigvis kun gælde Syrien og Irak, lyder det fra Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V).

På et pressemøde efter tirsdagens spørgetime i folketingssalen foreslår oppositionslederen, at der med hjælp fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal udarbejdes en hel liste over lande, danskerne ikke må rejse til uden en tilladelse fra myndighederne.

»Efterretningstjenesterne skal vurdere, hvor den største radikaliseringsrisiko er - hvor uddannes folk til hellig krig. Og hvis man vil hen til sådan et område, så skal man have en tilladelse forinden. Den skal være nem at få, hvis man har et ærinde som eksempelvis nødhjælpsarbejder eller journalist,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger samtidig, at det ikke skal være op til politikerne at vurdere, hvor det ikke skal være lovligt at rejse hen uden en tilladelse. Derfor vil han heller ikke gå konkret ind i, hvilke lande der skal udstedes udrejseforbud til.

»Det beror jo på de indspark, vi får fra PET og FE. Det er ikke os, der politisk skal definere, hvilke steder der har en radikaliseringstrussel. Der skal laves en landeliste - på baggrund af vores efterretningstjenester - som man skal have tilladelse til at rejse til,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål: Er det ikke at indskrænke danskernes bevægelsesfrihed?

»Vi går ind for den fri bevægelighed, og derfor siger vi også, at danskerne skal kunne rejse alle steder hen, hvis det sker med et ordentligt formål for øje,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål: Blander du dig ikke i noget, du ikke skal blande dig i?

»Næ, det gør jeg i hvert fald ikke. Jeg blander mig i noget, jeg i høj grad skal blande mig i. Vi er et af de lande i Europa, der har rekrutteret flest Syrien-farere,« betoner Venstre-formanden.

Venstre har sammen med forslaget om udrejseforbuddet til lande som Syrien og Irak erklæret sig parat til at straffe dem, der tager af sted alligevel, med op mod seks års fængsel. Og hvis de er udlændinge, skal de have frataget deres opholdstilladelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.