Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

LO mødes med Venstre, mens dagpengestriden blusser op igen

Samme dag som Venstre-toppen mødes med fagboss Harald Børsting, lægger LO og FTF pres på statsminister Helle Thorning-Schmidt i dagpengedebatten i et nyt notat.

Cirka samtidig med at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) og hans tro væbner Claus Hjort Frederiksen (V) forlod LO-formand Harald Børstings kontor efter et møde tirsdag eftermiddag, kunne Berlingske fortælle, at LO sammen med FTF lægger pres på Socialdemokraterne på dagpengespørgsmålet.

I et endnu ikke offentliggjort notat udarbejdet af LO, som Berlingske er i besiddelse af, oplister fagbevægelsen ni principper for et nyt dagpengesystem.

Mødet mellem Venstre-formanden og fagbossen på Islands Brygge i København var et af de »regelmæssige møder vi har«, forklarede Løkke. Og derfor er det blot et sammenfald, at de ni principper på dagpengeområdet kom ud, præcis samtidig med at mødet mellem Venstre og LO fandt sted.

»Lige nu og her er der en dagpengekommission, der arbejder, der på et tidspunkt skal barsle. Så det er fornuftigt at få talt om,« sagde Løkke på vej ud fra LO-huset.

Løkke kalder mødet »fortroligt« og vil derfor ikke ud med, hvad der konkret er blevet diskuteret bag de lukkede døre.

Ifølge Berlingskes oplysninger har FTF tilsluttet sig dagpengeprincipperne, som dermed møder opbakning fra begge de to hovedorganisationer, som i alt repræsenterer omkring 1,5 millioner lønmodtagere.

Som det første og mest væsentlige foreslår de, at antallet af personer, som opbruger deres dagpengeret ikke bør »være højere end forudsat før dagpengereformen fra 2010«.

Derudover er LO og FTF enige om, at det skal være lettere at »optjene og genoptjene« retten til dagpenge.

»Samtidig skal reglerne ændres, så ekstra arbejde altid forlænger retten til dagpenge i tilfældet af arbejdsløshed,« står der ifølge Berlingske i et andet af de ni punkter, som de to hovedorganisationer forventes at præsentere onsdag.

Dagpengespøgelset har igennem næsten hele denne valgperiode reddet regeringen som en mare. Socialdemokraterne gik til valg på at forbedre dagpengereglerne markant efter VK-regeringens reform, som halverede dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblede genoptjeningskravet fra 26 til 52 uger.

LO og FTF gik mandag ud med en kampagne og bebudede blandt andet, at man ikke længere vil garantere støtte til de gamle kammerater hos Socialdemokraterne. Her lød det blandt andet, at fagbevægelsen vil samarbejde »med den til enhver tid siddende regering«.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke gætte på taktikken i udmeldingerne fra Harald Børsting, men glæder sig over, at fagbevægelsen øjensynligt tænker mindre partipolitisk.

»Det er vel også derfor, at de har valgt at føre en kampagne frem til valget, der er mindre partipolitisk. Og sendt et stærkt signal om, at de gerne vil samarbejde med en til enhver tid siddende regering,« sagde Lars Løkke Rasmussen efter tirsdagens møde.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo-Andersen (S), fastholder, at regeringen vil afvente dagpengekommissionen, der forventes at komme med sit udspil til september.

LOs Harald Børsting sidder i øvrigt selv i regeringens dagpengekommission.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.