Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lille skare lever op til FNs mål om hjælp til fattige

Danmark er blandt kun seks lande, der lever op til FN-mål om at give 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand.

Kun en lille kreds af lande lever op til FN's målsætning om, at verdens rige lande skal give mindst 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand til fordel for fattige stater.

Foruden Danmark er det Norge, Sverige, Luxembourg, Storbritannien og Holland, der afsætter så stor en andel af BNI til udviklingsbistand, som FN efterspørger.

Det fremgår ifølge Udenrigsministeriet af OECD's foreløbige rapport på området for 2015, som udkommer onsdag.

- Vi kan være stolte af at tilhøre gruppen af lande, der lever op til FN's målsætning. Det gjorde vi sidste år, det gør vi i år, og det vil vi gøre igen til næste år, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i en pressemeddelelse.

I 2015 blev den danske udviklingsbistand ifølge Udenrigsministeriet tilpasset, så den endte på 0,73 procent af BNI. Men ifølge OECD's officielle opgørelse tegner det til, at dansk udviklingsbistand endte på 0,85 procent af BNI i 2015.

Forskellen på de to procentsatser hænger sammen med, at OECD's tal baserer sig på reelle udbetalinger. Finansloven er derimod baseret på tilsagn om bevillinger i det pågældende år, mens selve udbetalingerne typisk falder over flere år.

Tidligere på måneden annoncerede udenrigsminister Kristian Jensen, at han vil gøre op med traditionerne i dansk udviklingshjælp.

Den traditionelle opdeling mellem udviklingsbistand og humanitær bistand - altså nødhjælp til lejre og katastrofeområder - skal brydes ned, lød det.

Samtidig er det ifølge ministeren meningen, at dansk udviklingsbistand skal stemme overens med 17 nye verdensmål for udvikling, som FN vedtog i september sidste år.

Målene handler blandt andet om, at fattigdom og sult skal udryddes, at der skal være rent vand til alle, at alle børn skal have gratis skolegang, og at den globale (herunder økonomiske) lighed skal øges frem mod 2030.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.