Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ligestillingsminister vil motivere kvinder ind i politik

Kun tre ud af ti byrådsmedlemmer er kvinder. De skal motiveres til at gå ind i politik, mener ministeren.

»Partierne - også mit eget - har et enormt stort arbejde i forhold til motivere og sælge varen til potentielle kvindelige politikere,« siger Karen Ellemann, der opfordrer kvinder til at gå ind i politik.
»Partierne - også mit eget - har et enormt stort arbejde i forhold til motivere og sælge varen til potentielle kvindelige politikere,« siger Karen Ellemann, der opfordrer kvinder til at gå ind i politik.

Dansk politik er domineret af mænd.

I regionerne er under 40 procent af medlemmerne kvinder, i Folketinget er det 37 procent, og i de kommunale byråd er andelen endnu lavere.

Her er knap tre ud af ti folkevalgte kvindelige politikere, og det hænger sammen med, at det cirka er samme andel, der stiller op.

Det er en skam, mener ligestillingsminister Karen Ellemann (V) forud for kommunalvalget i november.

»Det er i hvert fald ærgerligt, at der ikke er flere kvinder, der takker ja til opfordringen, for jeg skal love dig, at der er mange, der bliver opfordret til at tage en tørn i demokratiets tjeneste,« siger ministeren.

»Partierne - også mit eget - har et enormt stort arbejde i forhold til motivere og sælge varen til potentielle kvindelige politikere.«

Karen Ellemann har selv tidligere været aktiv i lokalpolitik i Rudersdal Kommune.

Ministeren fortæller, at hun blev mødt af fordomme, da hun i sin tid gik ind i kommunalpolitik - særligt i vennekredsen og blandt kolleger.

»Det var sådan lidt: »Hold da op, orker du virkelig det?«,« siger hun.

Ellemann mener, at der blandt mange kvinder er en opfattelse af, at det er »slid og slæb og ævl og kævl« at være politisk aktiv.

Og det er problematisk. Derfor har Venstre taget flere initiativer for at få flere kvinder til at stille op, uddyber ministeren:

»Vi laver forskellige initiativer med uddannelsesforløb og fungerer som mentorer for at fortælle, hvor stor tilfredsstillelse det giver at engagere sig og være med til at prøve at forme sit lokalområde i en positiv retning.«

»Jeg er ret overbevist om, at det også er det, der foregår i de andre partier,« lyder det fra ministeren.

At løse den skæve kønsfordeling i byrådene med deciderede kønskvoter ville i ministerens optik være udemokratisk. Direkte adspurgt, om hun mener, at der er brug for flere kvinder i byrådene, svarer ministeren:

»Der er brug for gode kandidater. Altid.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.