Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lidegaard går med til at frede solcelleejere

Alle partier undtagen Liberal Alliance har torsdag indgået en solcelleaftale, og efter massiv kritik er klima- og energiministeren gået med til at frede solcelleejere, så de ikke får en stor ekstraregning.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er efter eget udsagn yderst tilfreds med den solcelleaftale, alle Folketingets partiet undtagen Liberal Alliance har indgået torsdag eftermiddag.

Det til trods for, at ministeren er blevet nødt til at gå på kompromis på et centralt område i aftalen, der i Lidegaards oprindelige udspil ville give en langt lavere støtte til nye solcelleanlæg. De nye regler skulle også gælde for eksisterende solcelleanlæg efter en overgangsperiode, og det har fået solcelleejere og oppositionen til at fare i flint. Venstre har især råbt højt om, at det er utroværdigt, at en minister vil lovgive med tilbagevirkende kraft.

Nu er kompromiset indgået, og Martin Lidegaard indrømmer, at han har taget kritikken til sig.

- Der har været en meget voldsom kritik af mit oprindelige forslag. Jeg har nok også selv været med til at bidrage til forvirringen, og det beklager jeg, men jeg har lyttet til kritikken, og jeg har også forhandlet ud fra den. Derfor er jeg stolt af, at vi nu kan præsentere en aftale, som er rigtig god både for dem, der allerede har købt et solcelleanlæg og for dem, der vil købe, siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau, efter han har præsenteret aftalen.

Priserne på solcelleanlæg er blevet halveret på meget kort tid, og det har fået mange folk til at investere i dem. Derfor er Folketinget blevet nødt til at revurdere den støtte, staten giver til solcelleanlæg, da de mange nye solcelleanlæg har udgjort en tikkende milliardbombe under statskassen.

- Når anlæggene bliver billigere, så skal støtten selvfølgelig også blive billigere, så skatteyderne og alle dem, der ikke har solcelleanlæg, ikke skal slippe flere penge end højst nødvendigt, siger Martin Lidegaard.

I ministerens oprindelige udspil ville alle, der allerede havde investeret i solcelleanlæg, få 10 eller 15 år med uændrede vilkår. I den nye solcelleaftale er perioden med uændrede vilkår udvidet til 20 år, og den overgangsordning gælder også for de anlæg, der allerede er tilsluttet og opfylder en række kriterier i forhold til tilslutningstidspunkt og kontrakt.

På spørgsmålet om, hvorvidt Martin Lidegaard føler, han er gået meget på kompromis, lyder svaret:

- Jeg føler altid, at det er ministeren, der vinder, når man får lov til at lave forlig. Jeg synes, alle partier har udvist ret stor fleksibilitet, men det har jeg også, for ellers ville jeg ikke have fået mit forlig.

Et andet centralt element i aftalen er også, at det bliver nemmere og mere fordelagtigt for boligforeninger, landsbyfællesskaber og virksomheder at investere i solceller, for indtil videre har det kun været parcelhusejere, der har haft glæde af solcellerne.

Regeringen vil fremsætte et lovforslag på baggrund af aftalen hurtigst muligt, og de nye regler vil gælde, så snart loven er blevet fremsat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.