Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lidegaard: Atomaftale åbner op for en mere fredelig verden

Rammeaftalen for Irans atomprogram åbner nye perspektiver for en mere fredelig verden, siger udenrigsminister Martin Lidegaard. Han understreger dog, at der fortsat er meget, der kan gå galt frem mod en endelig aftale.

Den rammeaftale, der er faldet på plads mellem verdens stormagter og Iran om landets atomprogram, er et stort skridt frem mod en endelig aftale.

Det vurderer udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

»Det her åbne nye perspektiver for, at vi kan få en mere fredelig verden og forhåbentligt også en mere fredelig region, fordi Iran på godt - og desværre også på ondt - har været involveret i mange af de konflikter, der er i Mellemøsten. Det her kan måske også bane vejen for, at vi nu også kan få et samarbejde med Iran der, hvor vi ikke har haft det hidtil, for eksempel i Syrien,« siger Martin Lidegaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Mere end 18 måneders forhandlinger mellem Iran og stormagterne USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland og Kina endte torsdag aften med en rammeaftale om en neddrosling af Irans atomprogram.

Men der venter fortsat meget arbejde forude. For selv om parterne nu er enige om principperne i en aftale, så skal den også udmøntes, påpeger udenrigsministeren.

»Der er stadig lang vej til, at vi har en endelig, juridisk aftale på plads. Djævlen ligger som bekendt i detaljen. Vi skal finde ud af helt præcist hvilke atomanlæg, der skal lukkes, hvordan de skal inspiceres, og hvad det vil sige, at de, der bliver tilbage, skal bruges til forskning. Så der er mange ting, der skal forhandles, og derfor kan mange ting stadig gå galt,« siger Martin Lidegaard.

Med den foreløbige aftale har Iran forpligtet sig til at lukke op mod to tredjedele af landets atomanlæg og bruge resten til fredelige formål, som vil blive nøje overvåget af Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

På den anden side har Vesten stillet i udsigt, at den vil ophæve de sanktioner, Iran har været underlagt de seneste år.

»De to ting er selvfølgelig afhængige af hinanden. Hvis Iran ikke overholder sine forpligtelser, så kommer sanktionerne tilbage,« siger udenrigsminister Martin Lidegaard.

Parterne vil nu tage hul på forhandlingerne om en endelig aftale, der skal være på plads senest 30. juni i år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.