Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Liberal Alliance går imod Løkkes lov om udflytning

Hvis regeringen skal komme igennem med planen om at flytte Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til Århus, er den nu afhængig af Socialdemokraternes stemmer. For Liberal Alliance vil ikke være med

ARKIVFOTO. Liberal Alliances Mette Bock
ARKIVFOTO. Liberal Alliances Mette Bock

Efter lang tids overvejelser har Liberal Alliance nu besluttet sig: Partiet vil ikke lægge stemmer til regeringens forslag om at flytte Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) fra København til Århus.

- Vi er ikke blevet præsenteret for faglige argumenter, der kan få os til at støtte forslaget. Vi kan ikke se, at DIIS vil fungere lige så godt eller bedre i Århus, siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock.

Forslaget om at rykke det internationalt roste forskningsinstitut til Danmarks næststørste by er en del af regeringens mere omfattende udflytning af statslige institutioner til provinsen i et forsøg på at skabe vækst og arbejdspladser.

Kræver lovændring

Både bestyrelsen og medarbejderne i Dansk Institut for Internationale Studier har kraftigt advaret mod en flytning – blandt andet fordi alle forskernes kontaktflader, herunder ambassader, besøgende eksperter fra udlandet og Udenrigsministeriet, er centreret i hovedstaden.

Og i modsætning til de andre udflytninger kræver det en lovændring at flytte DIIS, fordi der i instituttets egne vedtægter er indskrevet, at DIIS har til huse i København. Dansk Folkeparti støtter udflytningen af DIIS, og det sammen gør de Konservative, besluttede partiet i sidste uge.
Men uden Liberal Alliances stemmer vil Lars Løkke Rasmussens regering være afhængig af støtte fra Socialdemokraterne, der er det eneste af de andre partier, der fortsat kan tænkes at stemme for.

Ifølge partiets landdistriktsordfører, Magnus Heunicke, har Socialdemokraterne ingen principielle indvedninger, men de vil afvente det notat, som regeringen arbejder på, efter at høringsrunden om lovforslaget er afsluttet.

Århus er ikke udkant

Liberal Alliances modstand skyldes også, at regeringen med forslaget »blot vil flytte DIIS fra en storby til en anden.«

- Århus er jo ikke just et udkantsområde, siger Mette Bock, der også af principielle grunde vender tomlen nedad.

- DIIS er en selvejende institution med sin egen uafhængige bestyrelse, og denne uafhængighed skal skal vi politikere respektere, siger Mette Bock.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.