Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Liberal Alliance angriber Lars Løkke i udlændingedebatten

Liberal Alliance sætter nu foden ned over for Venstre i udlændingedebatten. Partiet har stemt for to tredjedele af Thorning-regeringens politik på området og kalder et af Venstres mest centrale argumenter mod SR-alliancens udlændingepolitik for »vrøvl«.

Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, der går hårdt til Venstre i udlændingepolitikken.
Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, der går hårdt til Venstre i udlændingepolitikken.

Liberal Alliance angriber nu et af hovedargumenterne bag Venstres krav om en ny borgerlig udlændingepolitik efter valget. Det er noget "vrøvl", når Venstre anklager Socialdemokraterne for, at der blandt andet er kommet flere asylansøgere på grund af regeringens lempelser af udlændingepolitikken, lyder det fra politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Venstre siger, at det vælter ind med asylansøgere på grund af den politik, men der er ikke nogen beslutning i Folketinget, der har gjort, at de asyltal er steget. Vi mener, det er krigen i Syrien, der er afgørende for asyltallet og ikke, at vi har gjort forholdene mere tålelige i asylcentrene,« siger Simon Emil Ammitzbøll og henviser til, at antallet af asylansøgere også er steget i nabolande som Norge, Sverige og Tyskland.

Venstre har de seneste måneder kritiseret regeringen kraftigt for at have lempet udlændingepolitikken 31 gange siden valget, og at regeringen derfor har et medansvar for, at der årligt kommer mere en dobbelt så mange asylansøgere til Danmark nu, end da regeringen tiltrådte i 2011.

Nu viser en genemgang fra Justitsministeriet, at Liberal Alliance har stemt sammen med regeringen i 20 af tilfældene, altså for to tredjedele af de såkaldte lempelser.

Dermed kan der med stor sandsynlighed fortsat være flertal for store dele af regeringens udlændingepolitik efter valget, selvom Løkke indtager Statsministeriet.

Simon Emil Ammitzbøll vil ikke løfte sløret for, hvor hårdt Liberal Alliance eventuelt vil stå på, at der ikke kan ske ændringer af de dele af regeringens udlændingepolitik, som partiet har stemt for, men han erklærer sig overordnet parat til at stramme udlændingepolitikken sammen med resten af blå blok efter valget.

Han afviser dog Dansk Folkepartis hovedkrav til Løkke i udlændingepolitikken om at rulle alle regeringens 31 udlændingetiltag tilbage.
»Det er altid trættende at høre på folk, der har haft magten, som siger, at det skal være præcis som dengang de selv var der. Verden er gået videre,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

LA afviser også et krav fra Venstre om at rulle en ordning tilbage, som gør det muligt for asylmodtagere at arbejde og finansiere sin egen private bolig udenfor centrene.

»Det er en principiel sag for os, at man skal kunne bo og arbejde udenfor centrene, og det har dette parti altid ment. Man skal behandle folk ordentligt,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Venstres integrationsordfører Martin Geertsen afviser Liberal Alliances grundlæggende anklage om, at det er »vrøvl«, at regeringens udlændingepolitik er med til at tiltrække flere asylansøgere.

»Jeg tror, de her menneskesmuglere har ret godt styr på asylloven og på vilkårene i Danmark. Der kommer flere asylansøgere på grund af krige og konflikter, men de økonomiske vilkår og rammebetingelserne betyder noget for, hvor folk søger hen,« siger han og peger på, at ordningen om at afviste asylansøgere må arbejde og bo uden for centrene er et af de tilgængelige håndtag, som politikerne stadig kan stramme på.

»Man kan regulere det her på to måder. Den ene er asyllovgivningen, men det er svært, hvis vi skal holde os indenfor rammerne af internationale konventioner. Der er kun ét sted tilbage at skrue, og det er de økonomiske vilkår og rammebetingelser,« siger Martin Geertsen.

Han ønsker at rulle ordningen helt tilbage med henvisning til, at det svarer til, at der bliver »sat lighedstegn mellem en asylansøgning og en opholds- og arbejdstilladelse i Danmark,« som det hedder i Venstres udspil.

Liberal Alliances udlændingeangreb på Venstre kommer samme uge, som partiet indleder sit landsmøde, hvor de Konservative ligeledes har sagt fra overfor Løkkes udlændingestramninger. Alligevel afviser Martin Geertsen, at de borgerlige partier får svært ved at finde fælles fodslag efter valget.

»Nej, vi skal nok finde ud af det, når først valgdagen er overstået. Vi har lagt en politik frem, som vi synes giver mening, og så må andre lægge deres forslag frem. Så må det vise sig, om det ender med den ene eller anden ordning,« siger han.

Læs mere om de borgerlige uenigheder om på udlændingeområdet i søndagens Berlingske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.