Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lektor: Den danske indsats i Afghanistan var alt for ambitiøs

Danmarks strategi var forfejlet og førte ikke til fred, mener forsvarslektor. Styrkerne spredte sig for meget, lyder kritikken.

Danske soldater skulle være blevet i Afghanistans hovedstad Kabul i stedet for at gå ind i Helmand-provinsen, mener lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen. Scanpix/Søren Bidstrup
Danske soldater skulle være blevet i Afghanistans hovedstad Kabul i stedet for at gå ind i Helmand-provinsen, mener lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen. Scanpix/Søren Bidstrup

København. Historien om den danske indsats i Afghanistan indeholder store fejltagelser. Vores soldater gik ind i for store landområder, og krigen har ikke ført til varig stabilitet og fred.

Sådan lyder vurderingen fra lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

- Vi skulle have lagt en mindre ambitiøs strategi.

- Hvis vi kunne spille filmen igen, ville vi gøre det anderledes. Så ville vi ikke have sendt Nato-soldater ud i hele Afghanistan. Så ville vi have ladet dem blive i Kabul og så træne afghanere i vildskab, siger Peter Viggo Jakobsen.

I begyndelsen af Afghanistan-indsatsen var danske styrker kun i hovedstaden Kabul. Peter Viggo Jakobsen indrømmer, at han selv var blandt de eksperter, der anbefalede, at forsvarsalliancen Nato senere udvidede sin tilstedeværelse i landet.

Danske soldater blev således sendt til Helmand-provinsen i 2006.

- Det må vi sige, var en stor fejl, siger han.

Man skulle have haft fokus på træning af afghanske sikkerhedsstyrker fra begyndelsen, så de kunne tage kontrol med landområderne uden for Kabul. På den måde kunne Danmark højst sandsynligt have sparet adskillige soldaters liv, lyder det.

Torsdag offentliggøres en samlet rapport om den danske indsats i Afghanistan.

Den indeholder tre delrapporter, som sætter spørgsmålstegn ved, hvad Danmark har fået ud af den 14 år lange krigsindsats, som har kostet 43 danske soldater livet.

Konklusionen er blandt andet, at Afghanistan - stadig - er en meget skrøbelig stat.

Landet er ikke i stand til at skabe grundlæggende sikkerhed, retssikkerhed, serviceydelser eller økonomiske muligheder for alle borgere.

En tilsvarende vurdering kommer fra forsvarslektor Peter Viggo Jakobsen.

- Det er indlysende for enhver, at de bestræbelser, vi har brugt på at skabe stabilitet, respekt for menneskerettighederne og demokrati ikke er lykkedes. Der er stadig krig, og nogle af de udviklingsprojekter, vi har lavet, er rullet tilbage, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.