Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lav vælgeropbakning til Rohde

Kun 12 procent af Venstres egne vælgere foretrækker Jens Rohde som spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget.

De dele af Venstres ledelse, som ikke ønsker Jens Rohde som spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet i 2014, får nu et nyt argument på hånden.

Ifølge en måling, som Gallup har foretaget for Berlingske, foretrækker blot 12 procent af Venstres vælgere, at Jens Rohde er spidskandidat. Til sammenligning ønsker hele 40 procent af Venstres vælgere at se EU-ordfører Lykke Friis (V) i spidsen for valgkampen. Hun har dog meldt ud, at hun ikke ønsker posten.

Svarene i undersøgelsen er indhentet efter weekendens landsmøde i Venstre, hvor valget af spidskandidat blev udskudt til næste år, fordi Jens Rohde, der ellers var eneste bud som spidskandidat, havde skrevet en EU-kronik til Berlingske, som ikke flugtede med Venstres politik på området.

Flere årsager

Ifølge lektor og valgforsker, Rune Stubager fra Aarhus Universitet skyldes den lave opbakning til Rohde dog ikke kun weekendens forløb i Venstre.

- Hoveddrivkraften i det er, at Jens Rohde har været i Bruxelles i noget tid, og dem hører vi ikke så meget til herhjemme. Lykke Friis derimod har været minister, og hun er en meget populær politiker, som fik et rigtig godt valg. Derfor er jeg ikke overrasket. Hun har en meget stærk profil på EU-området, som er noget, hun har forsket i og ved meget om, forklarer han.

Ifølge Berlingskes oplysninger er der stærke kræfter i Venstres ledelse, som ønsker en anden spidskandidat end Jens Rohde, som bliver kritiseret for sin ledelsesstil og har mange fjender blandt centrale Venstrefolk fra sin tid som politisk ordfører på Christiansborg. Her var han blandt andet med til at hælde udenrigsordfører Søren Pind (V) og finansordfører Peter Christensen (V) ned ad brættet, da de bevæbnet med liberale teser udfordrede tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) midtsøgende linje.

Europaparlamentarikeren Anne E. Jensen (V) har foreslået hendes kollega, den tidligere TV-vært Morten Løkkegaard som spidskandidat. En idé som møder opbakning flere steder i Venstre, erfarer Berlingske.

Morten Løkkegaard får dog kun opbakning fra syv procent af Venstres vælgere i Gallup-målingen, mens tidligere minister og medlem af Europa-Parlamentet Bertel Haarder (V) får en opbakning, der kan måle sig med Jens Rohdes.

Det er endnu uvist, om der er nogen i Venstre, som vil udfordre Jens Rohde.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.