Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Langtidsledigheden falder markant

På halvandet år er der kommet knap 6.000 færre langtidsledige i Danmark. Beskæftigelsesministeren glæder sig, mens a-kasserne ikke er imponerede.

Det tynder ud i de langtidslediges køer på jobcentrene. Der er i dag langt færre langtidsledige i Danmark sammenlignet med for halvandet år siden, hvor ledigheden toppede.

En ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet viser ifølge Avisen.dk, at antallet af ledige, der har været væk fra arbejdsmarkedet minimum 80 procent af tiden det seneste år, er faldet med 5.700 personer siden juni 2011.

- De her tal viser, at der er langtidsledige, som kommer i arbejde. Det er ikke så umuligt, som det engang imellem fremstilles, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Avisen.dk.

Massiv kritik

Tallene kommer samtidig med, at regeringen er offer for massiv kritik for sin indsats over for de langtidsledige. I slutningen af oktober lancerede regeringen den såkaldte akutpakke, der frem mod 1. juli næste år skal skaffe 12.500 akutjob til de ledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet ved årsskiftet.

Men nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at på de seneste 13 uger er det kun lykkedes 12 procent af de knap 50.000 udfaldstruede dagpengemodtagere at komme i job eller i uddannelse.

Stor udfordring

Mette Frederiksen erkender da også, at regeringen stadig står over for en stor udfordring.

- Det her betyder ikke, at problemerne omkring udfaldstruede dagpengemodtagere er blevet mindre. Det er lige så alvorligt, som det har været hele tiden, siger hun.

Beskæftigelsesministeriets opgørelse viser, at langtidsledigheden især er på retur blandt medlemmer af fagforeningerne 3F og Dansk Metal, men cheføkonom i 3F, Anita Vium Jørgensen, vil ikke glæde sig for tidligt.

- Det trækker den rigtige vej, når langtidsledigheden falder, men alene i 3F er der 424 personer, som 1. januar står til at ryge ud af dagpengesystemet. For dem er sådan en statistik jo ligegyldig, siger hun.

Tallene peger også på, at langtidsledigheden omvendt går den forkerte vej for pædagoger, sygeplejersker og andre offentligt ansatte. Direktør i a-kassernes interesseorganisation AK Samvirke, Verner Sand Kirk, understreger også, at regeringen ikke bør løfte armene over hovedet på baggrund af de seneste tal, fordi det er meget naturligt, at langtidsledigheden lægger sig på et stabilt niveau efter en periode med hurtigt stigende ledighed.

- Før man glæder sig for meget, skal man være opmærksom på, at der i høj grad er tale om en statistisk automatik, siger han til Avisen.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.