Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Landdistrikter håber på stordrift og kort afstand til lægehuse

Afstanden til nye lægehuse må ikke blive for lang, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Arkivfoto: (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2015)
Arkivfoto: (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2015)

Som led i et nyt udspil vil regeringen sætte penge af til at hjælpe lægeklinikker med at samles i flere lægehuse.

Det skal gøre det muligt at behandle flere patienter, men i landdistrikterne frygter man, at det sker på bekostning af nærheden.

Det forklarer Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard.

»Hvis man kan udnytte fælles reception, sygeplejerske og andet personale, så er det da klart, at der kan der være muligheder i lægge lægeklinikker sammen,« siger han.

»Men hvis det handler om, at man vil lukke lægeklinikker, der ligger i mindre byer, så er jeg stærkt bekymret.«

»Det vil bare være en kvalitet i sig selv, at der er kort til den nærmeste praktiserende læge.«

Derfor er det ikke sort/hvidt om flere lægehuse vil være en styrkelse af adgangen til praktiserende læger i landdistrikterne, forklarer Steffen Damsgaard.

Han fremhæver sin egen hjemby, Lemvig, som et sted, hvor flere lægeklinikker muligvis kan sammenlægges og dermed øge kapaciteten.

Andre steder opfordrer Landdistrikternes Fællesråd til, at lægeklinikker fastholdes, men i stedet lægges sammen med eksempelvis fysioterapeuter og apotek. I stedet må den faglige sparring foregå på distancen med andre lægeklinikker i andre byer.

Her fremhæver han sundhedshuset i den midtjyske by Bøvlingbjerg som en "solstrålehistorie". Her har netop et apotek, tre praktiserende læger og tre fysioterapeuter samlet sig.

Danske Patienter, der er en organisation for patientforeninger, håber også at samarbejdet mellem lægeklinikker og andet sundhedspersonale kan frigøre lægerne til konsultationer og behandlinger.

»De steder, hvor man gør det allerede, har man mig bekendt gode erfaringer,« siger formand Camilla Hersom.

»Det vigtigste er, at alle har adgang til en læge. Hvis man koncentrerer nogle af lægerne, vil det nogle steder få den effekt, at der bliver længere til lægen. Men det kan absolut være det værd.«

Danske Patienter peger desuden på, at der kan være gevinst ved at bruge penge på at forbedre mulighederne for digitale løsninger.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.