Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Landbruget kan miste milliarder

Hvis et nyt forslag til EUs budget går igennem, kan danske landmænd ende med at tabe milliarder af kroner i landbrugsstøtte.

De danske landmænd står til at miste milliarder af støttekroner, når et nyt EU-budget skal forhandles på plads i de kommende dage.

EU-præsident Herman Van Rompuy står bag et forslag, der på årsbasis vil barbere 1,6 milliarder kroner af støtten til dansk landbrug, skriver Jyllands-Posten. I forslaget lægges der også op til at EUs enkelte medlemslande kan reducere landmændenes støtte med 15 procent og overføre pengene til landdistriktsmidler. Sker det, vil det koste de danske landmænd yderligere en milliard kroner.

- Hvis budgetforslaget vedtages, vil det være et ganske alvorligt slag mod økonomien i dansk landbrug. En del landmænd er stærkt forgældede og har svag indtjening. Hvis de mister så stor en del af støtten så hurtigt, vil det formentligt få læsset til at vælte for en del, lyder vurderingen fra Henrik Zobbe, der er direktør ved Fødevareøkonomisk Institut.

I gennemsnit kan budgetforslaget ende med at reducere støtten til de danske landmænd med 24 procent i gennemsnit, et tal der stiger til 39 procent, hvis regeringen beslutter sig for at overføre landdistriktsmidlerne. For nogle særlige typer landmænd, som eksempelvis mælkebønderne, kan støtten falde med hele 53 procent inden 2020, skriver Jyllands-Posten.

- Det er problematisk at gennemføre så store reduktioner så hurtigt. Det gælder i særdeleshed i Danmark, hvor mange landmænd og banker i forvejen er i knæ, siger Henrik Zobbe.

Også formanden for interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er bekymret.

- Dette rammer erhvervets indtjening hårdt og lægger yderligere pres på værdien af landbrugsejendommene. Især kvægbedrifter rammes uanstændigt hårdt, og mange af disse bedrifter er i forvejen særdeles sårbare. Negative politiske signaler kan få bankerne til at opsige driftskreditter, og så falder det hele fra hinanden, siger han til Jyllands-Posten.

Men trods de dystre udsigter for landbruget, støtter regeringen budgetforslaget fra Van Rompuy.

- Det er i både Danmarks og EUs interesse, at vi investerer midlerne i mere uddannelse, forskning og grøn teknologi i stedet for at bruge så mange penge på landbrug, siger europaminister Nicolai Wammen (S) til Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks