Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lærerne klar til at hjælpe regeringen

Lærerne er klar til at drøfte nye aktivitetstimer med politikerne.

Folkeskolereformen bliver fremlagt i dag kl. 13.00
Folkeskolereformen bliver fremlagt i dag kl. 13.00

Der har været sønderlemmende kritik af de dele af regeringens reform af folkeskolen, som er sluppet ud. Blandt andet har længere arbejdstid for lærerne været en kamel, som de endnu ikke har slugt.

Men ifølge Jyllands-Posten er lærerne klar til at række en hånd ud, når det gælder de aktivitetstimer, som er et must, hvis heldagsskolen skal hænge sammen.

- Vi kan forstå, at regeringen udover den traditionelle undervisning gerne vil have andre aktiviteter ind i skolen som lektiehjælp, leg og bevægelse. Vi er klar til at drøfte med regeringen, hvordan vi som lærere kan løse den opgave, siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen til Jyllands-Posten, og fortsætter.

- Og det er klart, at hvis jeg som lærer skal stå til rådighed for lektiehjælp, er der ikke forberedelse til den opgave. Og dermed er det heller ikke et krav fra os, at vi skal have forberedelsestid til det, siger han og tilføjer, at reformen dermed ikke bliver så dyr, som den ellers kunne blive.

Mere lukket end VK-regeringen

I reformen »Et løft af folkeskolen - gør en god skole bedre« vil regeringen frem til 2020 poste fire milliarder kroner i folkeskolen. I dag koster den omkring 40 milliarder kroner.

Men der stopper håndsrækningen. For regeringen har ikke lyttet til lærerne, skolelederne, pædagogerne og eleverne, og parterne er ikke blevet godt nok inddraget, lyder kritikken.

- Processen har været mere lukket, end da VK-regeringen kom med deres udspil til en folkeskolereform, siger Vera Rosenbeck, formand for Danske Skoleelever, til Information.

Anders Bondo Christensen er bange for, at folkeskolens fremtid ser truende ud på grund af regeringens fremgangsmåde:

- Med sådan en topstyring, tror jeg, regeringen er med til, at nogle vil vælge folkeskolen fra på sigt, siger han til Information.

De centrale aktører på området blev i foråret inviteret på besøg hos regeringen til et partnerskab. Det var blandt andre Danmarks Lærerforening, Danske Skoleelever, BUPL og Skolelederforeningen, Skole&Forældre og Kommunernes Landsforening en del af partnerskabet.

Børne- og Undervisningsministeriet formulerede dengang, at dette partnerskab skulle »bidrage med at skabe fælles forståelse og ejerskab til de forandringer, som er nødvendige for at få en bedre folkeskole«. Men det er ikke det, der ifølge eleverne er sket.

- Inddragelse har ikke været aktuelt for regeringen i forhold til denne reform. Under VK-regeringen havde vi dog mulighed for at komme med kommentarer og blev inviteret til nogle møder, før udspillet blev præsenteret for offentligheden. Det har der ikke været i denne proces. Vi har ikke været en del af det. Det undrer mig meget, siger Vera Rosenbeck til Information.

Vil brede sig til andre områder

Heller ikke fagforbundet 3F og hovedorganisationen FTF er enige i, at skolelærernes arbejdsforhold skal være betaling af skolereformen. De frygter, at det vil brede sig til andre områder.

- Det er en helt uhørt proces. Det er fint, at der bliver lavet en folkeskolereform, men det er ikke fint at finansiere den delvis gennem lærernes tjenestetidsregler. Det er et overenskomstanliggende, og det skal ikke blandes ind i en folkeskolereform, siger Bente Sorgenfrey, formand i hovedorganisationen FTF, til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.