Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lærerkonflikt vil gå hårdest ud over forældre og elever

Elever og forældre står for skud, hvis Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening ikke indgår en forligsaftale om lærernes arbejdstid. Lærerne vil overleve et stykke tid ved hjælp af en strejkeopsparing. Men der findes ikke et sikkerhedsnet for eleverne og deres forældre.

Overenskomstforhandlingerne mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening (KL) er netop nu i gang. Arkivfoto.
Overenskomstforhandlingerne mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening (KL) er netop nu i gang. Arkivfoto.

Lige nu sidder Kommunernes Landsforening (KL) og Danmarks Lærerforening og sveder over forhandlingsbordet. De har gennem de sidste par uger forsøgt at nå et kompromis i overenskomstforhandlinger om lærernes arbejdstid. Men indtil videre er der intet, der tyder på, at begge parter kan trykke hænder uden for forhandlingslokalet.

Men selvom det er de to foreninger, der lige nu fremlægger deres synspunkter og betingelser, så vil et eventuelt sammenbrud i forhandlingerne, hvor KL kan varsle en såkaldt lockout, have størst konsekvens for landets folkeskoleelever og deres forældre. Det vurderer formanden for Danmarks Lærerforenings overenskomstforhandlinger, Gordon Ørskov Madsen.

»Forældrene vil stå med et stort problem, hvis KL vælger at gennemføre en lockout. De flestes børn vil ikke kunne modtage undervisning. Det vil så være forældrenes ansvar at tage stilling til, hvad der skal ske, når børnene ikke kan modtage undervisning. Nogle vil være heldige at have bedsteforældre til at passe, mens andre forældre må gå på tvungen ferie,« siger Gordon Ørskov Madsen.

Han håber, at flere forældre vil være med til opfordre til en forhandlingsløsning ved at råbe højt om de konsekvenser, en lockout kommer til at have for deres hverdag og deres børns læring.

»Hvis der kommer en konflikt, så kommer det til at have en alvorlig konsekvens for den fremtidige undervisning. Hvis lærerne bliver påtvunget et tiltag mod deres vilje, så vil det gå ud over deres engagement, hvilket kan gå ud over elevernes læring,« siger Gordon Ørskov Madsen.

Arbejdsmarkedsforsker Fleming Ibsen tror ikke på, at de stridende parter vil nå til enighed i forhandlingerne. Han tror på, at KL vil varsle lockout, altså at man forbyder de overenskomstansatte lærere at undervise. Han advarer KL om, at hvis det sker, så vil de fleste forældre stille sig på Danmarks Lærerforenings side, på grund af lockoutens konsekvenser:

»KL kan miste sympati, fordi de ved en lockout vælger at udelukke elever fra undervisningen. Men hvis de vil have en ny aftale, så har de intet andet valg. Og så er det klart, at forældrene vil gå ud og støtte Danmarks Lærerforening, og det vil give KL problemer.«

Hos Danmarks Lærerforening vil man gøre alt for at nå til enighed med KL og dermed undgå en lockout.

»Man bliver nødt til at bøje sig mod hinanden i forhandlinger, og vi vil derfor prøve at imødekomme KL på flere områder. Så må vi håbe, at KL også er villige til at bøje sig mod os, så vi kan finde enighed. Det er alle bedst tjent med,« siger Gordon Ørskov Madsen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening.

KL og Danmarks Lærerforening gik tirsdag eftermiddag i gang med forhandlingerne om et nyt undervisningsgrundlag. Lærerforeningen ønsker at bibeholde den nuværende overenskomst, hvor der eksisterer et fast loft på antallet af undervisningstimer. Men det vil KL gøre op med. Landsforeningen ønsker at ændre den nuværende aftale, så der fastlægges færre detaljer om for eksempel undervisningstid og forberedelsestid. KL lægger op til, at arbejdstiden skal organiseres mellem skolelederne og lærerne på de enkelte skoler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.