Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lærere og forældre afviser krav om førstehjælp

Det bør være lovpligtigt, at lærere og pædagoger kan førstehjælp, mener Dansk Folkeparti. Pædagoger ser gerne et lovkrav, mens lærere og forældre afviser.

Det er en god idé, at lærere kan førstehjælp, men det behøver ikke nødvendigvis at være et lovkrav, lyder der fra både forældre og lærerne selv.

Udmeldingen kommer på baggrund af Dansk Folkepartis forslag om, at det skal gøres lovpligtigt, at både lærere og pædagoger kan førstehjælp, så de er i stand til at handle hurtigt, hvis et barn kommer galt af sted.

- Jeg synes ikke, vi behøver regulere alt ved lov. Det er da en rigtig god idé, at vi, der har ansvaret for børnene, har et førstehjælpskursus, men jeg mener ikke, at det ligefrem skal være et lovkrav, siger formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, der i stedet synes, man kan begynde med at gøre det til en obligatorisk del af læreruddannelsen.

- For vi kan jo alle sammen havne i en situation, hvor det kan være helt afgørende at kunne førstehjælp, hvis et barn er i livsfare, lyder det fra lærerformanden.

Pædagogerne vil modsat lærerne gerne have et lovkrav om førstehjælp, efter en rundspørge i Politiken fredag viser, at et flertal af kommunerne ikke har nogen retningslinjer for, at personalet i daginstitutionerne skal kunne førstehjælp. Inden for de seneste år er der sket flere tragiske ulykker i børnehaver og vuggestuer, hvor børn har mistet livet.

Førstehjælp er en obligatorisk del af pædagoguddannelsen, men kurserne skal efter eksperters anbefalinger opfriskes hvert halve år og senest hver tredje, så Dansk Folkepartis forslag lyder, at kommunerne skal sikre, at deres ansatte får opdateret deres kurser. Men det kræver ikke en lov, mener Anders Bondo Christensen.

- Det er almindelig sund fornuft, så det skal kommunerne nok finde ud af, siger han.

Formand for landsforeningen Skole og Forældre, Mette With Hagensen, tror ikke, at der er lige så meget brug for personale uddannet i førstehjælp på skolerne, som der er i daginstitutionerne.

- Jeg tror heller ikke, der er ret mange kommuner, der har retningslinjer om førstehjælp på skoleområdet. Men ulykker, hvor børn bliver kvalt i deres anoraksnore eller falder ned fra et klatrestativ, sker ikke ligeså ofte i skolen, så jeg tror ikke, behovet er så stort, siger hun.

Mette With Hagensen understreger, at hun som forælder ville være tryg nok ved at vide, at der blot er nogen på hendes børns skole, der er særligt uddannet til at kunne førstehjælp.

- Men det behøver ikke at være alle, og derfor behøver det bestemt ikke være et lovkrav. Hvis man ude på de enkelte skoler bliver enige om, at det er en god idé, at personalet kan førstehjælp, så får man jo uddannet det personale. Jeg har tillid til, at der er nogle skolebestyrelser, der hiver fat i kommunerne og kræver retningslinjer på området, hvis der er brug for det, siger forældreformanden.

Deltag i debatten: Skal det være et lovkrav, at lærere og pædagoger kan førstehjælp?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.