Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger: DAMD-sagen har skadet tilliden til sundhedsvæsnet

Lægeforeningen og PLO roser kulturminister Marianne Jelveds beslutning om at slette DAMD-registreret. Men sagen har skadet tilliden mellem læger og patienter.

Det er den rigtige beslutning at slette de ulovligt indsamlede oplysninger i patientdatabasen Dansk Almen Medicinsk Database (DAMD). Men sagen har allerede skadet den tillid, der skal være mellem læger og patienter.

Det mener de to lægeforeninger Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Lægeforeningen, efter kulturminister Marianne Jelved (R) tirsdag gav efter for et politisk flertal, der vil have DAMD-registret slettet.

Sagen handler om ulovligt indsamlede helbredsoplysninger fra 4,5 millioner danskere. Marianne Jelved har lagt op til at gemme oplysningerne i Rigsarkivet, men oplysningerne vil altså nu blive slettet.

»Forløbet om de ulovligt indsamlede patientdata i DAMD-databasen har været intet mindre end en farce og ødelæggende for tillidsforholdet mellem patienter og læger. Det har været umuligt at forstå, hvorfor netop de data er så vigtige og bevaringsværdige,« siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing, som er glad for, at Marianne Jelved har ændret mening.

Formanden for PLO, Christian Freitag, siger i en pressemeddelelse, at det er »meget glædeligt, at fornuften omsider sejrer i DAMD-sagen«, men han understreger også, at sagen har givet sundhedsvæsenet ridser i lakken.

»Hvis man ikke kan stole på, at ulovligt indsamlede oplysninger bliver slettet, er det en trussel mod det grundlæggende tillidsforhold, der skal være mellem læge og patient, og det vil gå ud over indsamlingen af patientdata, som ellers er vigtig af hensyn til kvalitetsudviklingen i almen praksis,« siger han.

Oplysningerne i DAMD blev ulovligt indhentet fra lægernes journaler af Region Syddanmark, og de ansvarlige syndere fra regionen bebudede selv, at man var parat til at slette databasen. Så langt nåede man dog ikke, før Rigsarkivet meddelte, at man fandt databasen »bevaringsværdig«.

Indledningsvist var Marianne Jelved tilhænger af, at databasen blev slettet, men efter Rigsarkivet meldte sig på banen, stod ministeren fast på, at Folketinget måtte acceptere, at databasen blev arkiveret trods sit ulovlige ophav.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.