Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lægehelikopters placering skuffer regionsformand

Torsdag blev det besluttet, at den ene af de tre akutlægehelikoptere i Danmark skal placeres i Skive og ikke i Nordjylland. Det snyder i regionsrådsformand Ulla Astmans øjne nordjyderne.

Mandag, den 16. april 2012 Akutlægehelikopteren lander ved Region Midtjylland i Viborg Foto: Morten Dueholm
Mandag, den 16. april 2012 Akutlægehelikopteren lander ved Region Midtjylland i Viborg Foto: Morten Dueholm

Kun 65 procent af nordjyderne bliver dækket af akutlægehelikopteren, når den skal have base i Skive. Det siger regionsrådsformanden fra Nordjylland, Ulla Astman, efter regeringen og Enhedslisten torsdag aften indgik aftale om den endelige placering af landets tre akutlægehelikoptere.

Mens to af placeringerne lå nogenlunde fast i Ringsted og Billund, stod valget om den sidste helikopterplads mellem Aars i Region Nordjylland og Skive i Region Midtjylland. Ved aftenens forhandling var det Skive, som endte med at blive skrevet ind i Finansloven som helikopterens holdeplads, og den beslutning er Ulla Astman utilfreds med.

- Jeg synes, det her er en mærkværdig fordeling af så vigtig en ressource som en akuthelikopter. Den her ordning er ikke landsdækkende, når der er en stor del af befolkningen, alle dem der bo i Vendsyssel, der ikke bliver dækket. Kun 65 procent af den nordjyske befolkning bliver dækket med placeringen i Skive, og det, synes jeg, er ganske utilfredsstillende, siger hun.

Ulla Astman har i tiden op til forhandlingen argumenteret for, at man ville få en mere ligelig fordeling ved at placere helikopteren i Aalborg eller Aars, og hun er ærgerlig over, at man ikke har lyttet til nordjydernes bøn.

- De, der bor i Vendsyssel, har en lige så lang transporttid til den højtspecialiserede behandling, som de hele tiden har haft. I nogle tilfælde handler det om at komme så hurtigt i behandling som muligt, og den mulighed giver man ikke borgerne i Vendsyssel, siger hun.

Regionsrådsformand i region Midtjylland, Bent Hansen, er derimod glad for placeringen i Skive, som han ser som fair for alle parter.

- Jeg synes fagligt, at det er den rigtige beslutning, fordi helikopterne skal dække behovet i udkantsområderne, hvor der er langt til de store traumecentre, og det gør man med en placering i Skive. Derfra kan man også udbrede trygheden til Nordjylland. Jeg synes ikke, Ulla Astman og nordjyderne skal være skuffede. Når der er tre helikoptere, der skal dække hele Danmark, er man nødt at lave kompromiser, og der må man holde fast i, at det er borgerne i udkantsområderne, som skal have den ekstra tryghed. Den balance har man fundet, og det tror jeg også, nordjyderne kan se, siger han.

Selvom Ulla Astman er skuffet, vil hun og resten af regionen forsøge at gå til aftalen på en konstruktiv måde.

- Det næste skridt for os er at kigge på den akutpulje, som man har oprettet til en bedre dækning af det kørende præ-hospitalberedskab, akutbilerne, lægebiler og flere ambulancer. Vi vil være konstruktive, men forventer samtidig at se en meget stor velvilje på dækningen af den nordlige del af Jylland, for nordjyderne bør tilgodeses på anden vis. Det vil stadig ikke være det samme, for transporttiden bliver jo ikke kortere af, at man har en læge siddende ved siden af sig i bilen, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.