Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Lad os tale uddannelse, Brian Mikkelsen

Pernille Vigsø Bagge (SF)
Pernille Vigsø Bagge (SF)

Først ville Claus Hjort Frederiksen have tyske lønninger og svenske skatter, så ville Lars Løkke Rasmussen have en offentlig nulvækst. I troppen følger nu ikke overraskende Brian Mikkelsen fra De Konservative, der i Berlingske i forrige uge udtalte, at ”for at sikre den danske konkurrenceevne hjælper det ikke en dyt at tale uddannelse lige nu.”

I stedet erklærede han sig enig med A.P. Møller-Mærsks administrerende direktørs melding om, at lavtuddannede og ufaglærte skal indstille sig på en lavere løn, hvis Danmark skal ud af krisen.

I SF mener vi, at det er usolidarisk løsning, der ikke vil sikre andet end et fald i danskernes købekraft og efterspørgsel. De negative konsekvenser kan vi tydeligt se i Tyskland, hvor lavtlønnede ikke har råd til at forsørge deres familier, men må tage flere job for at klare dagen og vejen, mens væksten kun er kommet de velstillede til gode.

Og hvis de borgerlige skulle komme til magten igen, og Lars Løkke Rasmussen i samme ombæring får indført nulvækst, vil det betyde kraftige nedskæringer i den danske velfærd. For om Løkke vil det eller ej, så kører bilen ikke særligt langt uden benzin, selvom man kører øko-kørsel. I givet fald bliver det ikke nemmere at betale for lægebesøg og større regninger fra børnehaven, når man samtidig skal gå 15 procent ned i løn.

Hvorfor tænker de tre borgerlige herrer ikke for en gangs skyld lidt alternativt og langsigtet? At begynde at ændre ved lønningerne er et på forhånd tabt kapløb. Når vi når ned på tyske lønninger, er næste mål så Ungarns lønniveau?

I SF har vi en anden strategi. Vi mener modsat Mikkelsen, at en forbedret konkurrenceevne og uddannelse går hånd i hånd.

I Nordjylland hvor jeg selv bor, bliver det helt tydeligt, hvorfor det, regeringen gør, er rigtigt. Rørteknikeren Palle fra energiselskabet Logstor skal ikke gå ned i løn, fordi han er ufaglært, og virksomheden skal kunne konkurrere med energiselskaber i Kina. Han skal uddannes, så energiselskabet bliver endnu bedre til at lave isoleringsprodukter, der er af høj kvalitet. Den høje kvalitet giver ikke kun gode afsætningsmuligheder. Den er også med til at fastholde priserne. Måske er kvaliteten endda med til at hæve priserne på virksomhedens isoleringsprodukter.

Selvfølgelig skal virksomhedens rammevilkår være på plads gennem lønkonkurrence, rimelige afgifter og investeringer i Danmarks styrkepositioner. Men uddannelse spiller også en vigtig rolle.

Ved at uddanne og efteruddanne vil vi ikke kun forbedre de danske produkter. Mere og bedre uddannelse vil også øge effektiviteten, hvorved vi kan sætte tempoet op og producere mere, så de danske virksomheder fortsat kan konkurrere med udlandet.

Regeringen har derfor også afsat 35 mio. kr. i 2013 til mere jobrotation i den private sektor, så lavtlønnede kan få en efteruddannelse og blive specialiseret, og så ufaglærte som Palle kan få noget kvalificeret uddannelse.

Men vi bliver også nødt til at sætte tidligt ind, så Danmarks fremtid, i form af de unge, kan sikre Danmarks fremtidige konkurrenceevne. Derfor har regeringen afsat 645 millioner frem til 2017, der skal bruges på at få unge uden uddannelse ind i uddannelsessystemet og sikre nyuddannede unge fodfæste på arbejdsmarkedet.

Så jo, Brian Mikkelsen: Det vil hjælpe Danmarks konkurrenceevne at tale uddannelse.

Herved kan vi også sørge for vækst i det offentlige, så Palle og hans familie ikke skal leve under trange økonomiske kår for at betale Danmark ud i krisen, som Lars Løkkes Rasmussens nulvækst lægger op til.

Palle skal heller ikke frygte Claus Hjort Frederiksens tyske lønninger og svenske skatter. For i regeringen vil vi have DANSKE lønninger og DANSKE skatter. Det er denne danske model, der er lig med en ansvarlig social politik og verdens bedste velfærdstat, som Danmark er så kendt for. I stedet for at forpurre den danske model, vil vi i SF forbedre den der, hvor vi kan gøre det bedre, og det er i denne forbindelse ved at uddanne og efteruddanne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.